Βρέθηκε πίνακας του Van Gogh , χαμένος για μισό αιώνα

van ghongΗ Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης (“National Gallery of Art”) της Ουάσινγκτον πρόκειται να εκθέσει χαμένο πίνακα του Van Gogh, ο οποίος βρέθηκε στην κληρονομική περιουσία του ευεργέτη του μουσείου Paul Mellon.

Ο πολύχρωμος πίνακας αποκαλύφθηκε στα μέσα ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα, 50 χρόνια από την τελευταία φορά που βρέθηκε σε δημόσια θέα, μαζί με περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από αυτόν. Το έργο του Vincent van Gogh με τίτλο “Green Wheat Fields, Auvers” απεικονίζει τη γαλλική εξοχή, ενώ πιστεύεται ότι ολοκληρώθηκε το 1890 στη Γαλλία, μερικές εβδομάδες πριν από το θάνατο του καλλιτέχνη, σε ηλικία 37 ετών.

Η ελαιογραφία βρισκόταν στην ιδιωτική συλλογή του εκατομμυριούχου Paul Mellon, του οποίου ο πατέρας, Andrew Mellon, ίδρυσε την Πινακοθήκη το 1937. Ο πίνακας μέχρι πριν δοθεί στο μουσείο της Πινακοθήκης, ήταν κρεμασμένος, χωρίς να πλαισιώνεται, στην οικία του Paul και της συζύγου του Rachel, στη Βιρτζίνια. Η -103 χρονών- Rachel δώρισε το έργο τέχνης στο μουσείο φέτος, μετά την τελευταία δημόσια προβολή του το 1966.

Το έργο του Van Gogh αυτή τη στιγμή έχει αποκτήσει μια χρυσή κορνίζα, με ένα μόνο μικρό σημάδι και χωρίς προστατευτικό γυαλί, ενώ βρίσκεται δίπλα σε μια αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου. Την Παρασκευή, ο πίνακας θα μεταφερθεί στη Δυτική Πτέρυγα της Πινακοθήκης και θα τοποθετηθεί ανάμεσα σε άλλα δύο έργα του Van Gogh: το νεκρής φύσεως “Roses” και το πορτρέτο “La Mousmé”.

Εδώ στην Πινακοθήκη, δεν χρειάζεται να προστεθεί τίποτα στον πίνακα. Είναι απίστευτα ισχυρός,” δηλώνει η Mary Morton, επιμελήτρια Γαλλικής ζωγραφικής στο μουσείο.

Οι διαστάσεις του “Green Wheat Fields, Auvers” είναι μεγάλες σε σχέση με άλλα έργα του Van Gogh. Έχει καταπληκτική υφή και χαρακτηρίζεται ως ένα “απλό τοπίο” , χωρίς κάποια συγκεκριμένη θεματολογία. Αντί για ζώα ή κτίρια, βλέπουμε την εξοχή της Βόρειας Γαλλίας, τα ανοιχτά πράσινα χωράφια με το σιτάρι, “χλωμά” λουλούδια και ένα μεγάλο άσπρο-μπλε σύννεφο, ανάμεικτο με τον ουρανό.

Αυτό που κάνει τον πίνακα τόσο ωραίο, είναι το γεγονός ότι αποτελεί μια απλή απεικόνιση τριών στοιχείων: το γρασίδι, τον άνεμο και τον ουρανό,προσθέτει η Morton. “Είναι αγνός, δεν υπάρχει κάποια ιστορία και στοιχεία πίσω από αυτόν. O Van Gogh παρουσιάζει το συναίσθημα που έχει όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, την απορρόφησή του από το όμορφο περιβάλλον.”

Πηγή: http://abcnews.go.com

Πηγή φωτογραφίας: National Gallery of Art http://www.nga.gov

You may also like