Βρώμη: Ο μεγαλύτερος -ίσως- διατροφικός θησαυρός

Η βρώμη, βρίσκεται ανάμεσα στους πιο υγιεινούς σπόρους της γης. Πρόκειται για έναν ολόκληρο κόκκο που δεν περιέχει καθόλου γλουτένη και είναι μεγάλη πηγή σημαντικών βιταμινών, ανόργανων συστατικών, ινών και αντιοξειδωτικών. Μελέτες δείχνουν δε, πως τα οφέλη της βρώμης για την υγεία είναι πολλαπλά. Σε αυτά περιλαμβάνεται η απώλεια βάρους, τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

Η βρώμη ανήκει στην οικογένεια των σιτηρών, γνωστή επιστημονικά ως Avena sativa. Τα πλιγούρια βρώμης, τα πιο άθικτα και ολόκληρα κομμάτια από τη βρώμη, χρειάζονται πολύ χρόνο για να μαγειρευτούν. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τη βρώμη που είναι ήδη θρυμματισμένη και μπορεί να μαγειρευτεί ευκολότερα. Η βρώμη καταναλώνεται συνήθως για πρωινό. Ως βάση με μέλι και φρούτα ή και βρασμένη σε νερό ή γάλα. Ολόκληρη η βρώμη είναι υψηλή σε αντιοξειδωτικά και ωφέλιμες φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Το πιο αξιοσημείωτο είναι μια μοναδική ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζεται avenanthramides, τα οποία βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στη βρώμη. Τα Avenanthramides μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης αυξάνοντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου. Αυτό το μόριο αερίου βοηθάει στη διάλυση των αιμοφόρων αγγείων και οδηγεί σε καλύτερη ροή αίματος. Επιπλέον, τα avenanthramides έχουν αντιφλεγμονώδη και αντι-φαγούρα αποτελέσματα.

You may also like