Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα και ξύσμα εσπεριδοειδών

Μια συνταγή με αρκετές θερμίδες που σίγουρα όμως θα σας γοητεύσει με τη γεύση της! Τα γλυκά βέβαια τα τρώμε πρωτίστως για να τα ευχαριστιόμαστε…
[check_list]

  • Χρόνος παρασκευής και ψησίματος : περίπου 2 ώρες ( Για 12 μερίδες )

[/check_list]
ΥΛΙΚΑ
*για την κρέμα
 700 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
 300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
 Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι ( ακέρωτα )
 6 κρόκοι αβγών
 2 ολόκληρα αβγά
 50 γρ. κόρν φλάουερ
 180 γρ. ζάχαρη
 180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 52% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
*για το φύλλο
 500 γρ. φύλλα κρούστας
 250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο ή βούτυρο αγελάδος (ελαφρά λιωμένα )
* για το σιρόπι
 700 γρ. νερό
 1 κιλό ζάχαρη
 30 γρ. γλυκόζη
 1 ξύλο κανέλλα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βράζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα ξύσματα σε μέτρια φωτιά ( αφού πρώτα έχουμε ρίξει στην κατσαρόλα λίγο νερό που το χύνουμε, για να μην μας «πιάσει» το μείγμα). Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τους κρόκους, τα αβγά και το κόρν φλάουερ. Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 του μείγματος στο μπολ με τα αβγά, ανακατεύοντας ζωηρά, σαν να φτιάχναμε αβγολέμονο. Κατόπιν το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζουμε απ τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει και αφήνουμε την κρέμα στην άκρη.
Σε κατσαρόλι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και την κανέλλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Ο χρόνος μετράει αφού το σιρόπι πάρει βράση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, ξεδιπλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας τα ένα-ένα με πινέλο. Αδειάζουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα άλλα μισά φύλλα επαναλαμβάνοντας την επάλειψη με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη. Κόβουμε τα φύλλα που εξέχουν και διπλώνουμε προς τα μέσα. Βουτυρώνουμε καλά τις γωνίες και τις άκρες και ψήνουμε στον αέρα στο τελευταίο ράφι του φούρνου για 1 ώρα περίπου, μέχρι το φύλλο να ροδίσει καλά. Το βγάζουμε απ το φούρνο και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Περιμένουμε να το ρουφήξει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…

You may also like