Γαλατόπιτα με βάση σοκολατένιου μπισκότου, από τη Νιόβη Αναζίκου

Η γαλατόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που με φύλλο ή χωρίς έχει γίνει το αγαπημένο επιδόρπιο σε πολλά σπίτια όλες τις εποχές του χρόνου. Συνηθίζεται να γίνεται με πολλά αυγά αλλά η παρακάτω συνταγή είναι μία πιο ελαφριά και γευστική παραλλαγή που θα την αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι επίσης τρώγεται ζεστή και κρύα.

ΥΛΙΚΑ:
*Για την μπισκοτένια βάση:
2 συσκευασίες σοκολατένια γεμιστά μπισκότα
2 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
60 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

*Για την γαλατόπιτα:
1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά μεγάλα ή 4 medium
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 φλούδα από ακέρωτο λεμόνι
1 βανίλια

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Βάση:
Τρίβουμε τα μπισκότα στο multi και ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τα υπόλοιπά υλικά ως να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα

Γαλατόπιτα:
Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο να βράσει με το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, το βούτυρο και τη φλούδα λεμονιού. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε σιγά σιγά όλο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνεχώς για να μην κολλήσει.

Γαλατόπιτα κομμάτιΜόλις πήξει το μείγμα, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά με το άλλο ½ φλιτζάνι ζάχαρης και την βανίλια, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα όσο αυτό είναι ακόμη ζεστό ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα και αφαιρούμε τη φλούδα.

Σε βουτυρωμένο ταψί 28-30 εκατοστών, τοποθετούμε το μείγμα του μπισκότου και το στρώνουμε ομοιόμορφα να καλύψει όλη την επιφάνεια από πάνω αδειάζουμε το μείγμα της γαλατόπιτας, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC, στις αντιστάσεις, για 45- 55΄ ανάλογα με τον φούρνο, θα είναι έτοιμο όταν θα έχει ροδίσει στην επιφάνεια.

Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Αν θέλουμε μπορούμε να την φτιάξουμε και χωρίς την βάση, θα γίνει μία νόστιμη γαλατόπιτα εύκολη χωρίς φύλλο.

Περισσότερα για τη Νιόβη Αναζίκου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like