Γιατί αγαπάμε το αβοκάντο…

Το αβοκάντο αποτελεί θρεπτικό εργοστάσιο ενέργειας και παρέχει πολλά δυνητικά οφέλη στην υγεία.

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο σε σχήμα ωοειδές, που προέρχεται από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και χρησιμοποιείται όχι μόνο για κατανάλωση, αλλά και για καταπολέμηση προβλημάτων υγείας και δερματοπαθειών.

Περιέχει ολεϊκό οξύ, λουτεΐνη, τοκοφερόλες, που σύμφωνα με κλινικές μελέτες παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη, προσφέρει προστασία για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού, ακόμη συμβάλλει κατά της φθοράς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και του καταρράκη.

Έρευνα έδειξε ότι κάποια μίγματα του αβοκάντο μπορούν να εντοπίσουν προ-καρκινογόνα και στοματικά καρκινογόνα κύτταρα και να τα καταστρέψουν, χωρίς να προκαλέσουν βλάβη στα υγιή κύτταρα. Η αλκαλική φύση του αβοκάντο αποδείχθηκε ότι βοηθά στη στοματική υγιεινή και την υγιεινή των δοντιών.

Η κρεμώδης υφή του και η πλούσια γεύση του το καθιστούν συχνό συστατικό σε πολλά πιάτα. Είναι γνωστό και ως σημαντικό συστατικό στο μεξικανικό guacamole.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, το αβοκάντο χρησιμοποιείται επίσης ως υποκατάστατο του κρέατος σε σάντουιτς και σαλάτες.

Όμως τι είναι αυτό που κάνει το αβοκάντο τόσο ωφέλιμο;

Υγιεινά λιπαρά: τα λιπαρά αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα των θερμίδων ενός αβοκάντο. Τα περισσότερα είναι μονοακόρεστα λιπαρά με τη μορφή ολειξού οξέως. Τα μονοακόρεστα λιπαρά θεωρούνται καλά λιπαρά, που μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα και περιορίζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιοπάθειας.

Πρωτεΐνη: ένα μέσο αβοκάντο περιέχει περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, που είναι πολύ περισσότερη από αυτήν των περισσότερων άλλων φρούτων.

Ζάχαρη: Το πλούσιο σε σάκχαρα περιεχόμενο του αβοκάντο είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Μισό αβοκάντο περιέχει σχεδόν 0.2 g γραμμάρια ζάχαρης.

Βιταμίνες και μέταλλα: το αβοκάντο είναι πολύ καλή πηγή καλίου. Επιπλέον είναι πλούσιο σε βιταμίνη K, B C, και E.

Διατροφικές ίνες: ένα μεσαίο αβοκάντο περιέχει 11 γραμμάρια ινών, που πλησιάζει τη μισή από την καθημερινή συνιστώμενη ελάχιστη πρόσληψη.

Οφέλη στην υγεία

Εκτός του ότι είναι καλή πηγή ινών και βιταμινών, έρευνες δείχνουν ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν άλλα οφέλη, όπως η μείωση της χοληστερόλης, του διαβήτη, το χαμηλότερο σωματικό βάρος και η πρόληψη του καρκίνου.

#μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης

#μπορεί πιθανόν να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, εγκεφαλικού και στεφανιαίας νόσου

# μπορεί πιθανόν να προάγει τον υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος

# μπορεί πιθανόν να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Κίνδυνοι

Παρόλο που είναι πολύ σπάνιο να συμβεί, υπάρχει αλλεργία στο αβοκάντο.
Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν αρχίσετε να εμφανίζετε δυσάρεστες παρενέργειες μετά την κατανάλωση αβοκάντο.

Πηγή

You may also like