Γιατί δεν πρέπει να βγάζουμε το καπάκι από το μπουκάλι πριν το ανακυκλώσουμε;

Η Ένωση Ανακύκλωσης Πλαστικών απαντά.


Η σημασία της ανακύκλωσης και τα οφέλη που αυτή έχει για το περιβάλλον και τη γενικότερη ποιότητα της ζωής μας διαδίδεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας. Πλέον, οι περισσότεροι Δήμοι έχουν τοποθετημένους δίπλα στους κάδους των σκουπιδιών ειδικούς κάδους ανακυκλώσιμων απορριμάτων, ενώ αλλού μπορούμε να βρούμε μέχρι και διαφοροποίηση μεταξύ του είδους του ανακυκλώσιμου υλικού (πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο).
Παλιά επικρατούσε η άποψη ότι όσον αφορά στα πλαστικά μπουκάλια, πριν τα πετάξουμε σε κάποιον κάδο ανακύκλωσης, έπρεπε να αφαιρούμε το καπάκι τους, γιατί συνήθως το μπουκάλι και το καπάκι κατασκευάζονται από διαφορετικά υλικά. Αυτό, όμως, είναι κάτι που φαίνεται να αλλάζει από εδώ και στο εξής.
Η Association of Plastic Recyclers λέει χαρακτηριστικά στο Plastic Recycling σχετικά με τους λόγους που πλέον μπουκάλι και καπάκι προτείνεται να ανακυκλώνονται μαζί:
“Δύο βασικοί λόγοι: Πρώτα, όταν η ανακύκλωση γίνεται ευκολότερη, η συμμετοχή αυξάνεται. Το APR είναι αφοσιωμένο στο να ενισχύει τη συμμετοχή στα προγράμματα ανακύκλωσης, Δεύτερον, το υλικό
από το καπάκι είναι ανακυκλώσιμο. Γιατί να ξεφορτωθούμμε κάτι που μπορεί να ανακυκλωθεί;
Στο παρελθόν, η βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικών δεν ήταν ικανή να ανακυκλώσει αποτελεσματικά μπουκάλια με καπάκια, οπότε το μήνυμα με την αφαίρεση των καπακιών δημιουργήθηκε. Η τεχνολογία συλλογής και επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων έχει βελτιωθεί, η ζήτηση για ανακυκλώσιμο υλικό έχει αυξηθεί, επιτρέποντας τα τωρινά καπάκια στο μήνυμα και τη διαδικασία της ανακύκλωσης”
Ειδικά στο κομμάτι του πρώτου λόγου, θα συμφωνήσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αποφεύγουν τα πράγματα που χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια κι ενασχόληση – έστω και
τόσο μικρή όσο να αφαιρέσουν ένα καπάκι – όταν δεν μπορούν να δουν κάποιο άμεσο όφελος από την πράξη τους. Έτσι, όσο πιο εύκολη γίνεται η ανακύκλωση, τόσο πιο εύκολο θα είναι για κάποιον να την ακολουθήσει.
Επίσης, όσον αφορά στα καπάκια, υπάρχει περίπτωση λόγω του μικρού τους μεγέθους να μη γίνει σωστά η διαδικασία της ανακύκλωσης και πολλά να καταλήξουν στις θάλασσες, μολύνοντας και ρυπαίνοντάς τες.

You may also like