Τι είναι η γευστική αρώνια και ποια τα οφέλη που μοιράζεται μαζί μας;

Η νέα ανερχόμενη υπερτροφή.


Ψάχνετε μήπως για μία νέα προσθήκη στην καθημερινή σας διατροφή, που, όχι μόνο θα δώσει μία πνοή ανανέωσης αλλά θα είναι και ιδιαίτερα θρεπτική και ωφέλιμη; Τότε, η αρώνια και οι καρποί της είναι κάτι που σίγουρα θα σας ενδιαφέρει. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν φυλλοβόο θάμνο, οι καρποί του οποίου χρησιμοποιούνται για μαρμελάδες, παγωτό, κρασί, και πολλά άλλα.
Ποιες είναι, όμως, οι τόσο ευεργετικές του ιδιότητες;

  1. Η αρώνια περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη B1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, τοκοφερόλες, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, κ.α.
  2. Έχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από την καταστροφή που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.
  3. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2004 στο US National Library of Medicine έδειξε ότι η αρώνια είχε τη μεγαλύτερη ισχύ κατά της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων, ενώ, σύμφωνα με έρευνα του 2009 στο ίδιο site, το εκχύλισμα της αρώνια έδειξε να συμβάλλει στη μείωση της καταστροφής των κυτττάρων σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.
  4. Επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα το 2015 που δημοσιεύτηκε στο Science Direct. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι το εκχύλισμα της αρώνια μπορεί να προστατεύσει ενάντια στην αθηροσκλήρωση και τη
    στεφανιαία νόσο.
  5. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο Science Direct, η αρώνια έχει ευεργετικές ιδιότητες και βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την παχυσαρκία.
    Εκτός από τα παραπάνω, η αρώνια είναι πολύ εύκολο χρησιμοποιηθεί σαν υλικό για συνταγές, από σπιτικές μαρμελάδες μέχρι λικέρ.

You may also like