Γιατί πρέπει να βάζουμε αντηλιακό όλο τον χρόνο;

Ο ήλιος εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία και αυτές οι ακτίνες κατεβαίνουν από τον ήλιο ανεξάρτητα από τα σύννεφα ή τα παράθυρα, που πιθανόν να τις εμποδίζουν. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, μέχρι και το 80% των ακτίνων του ήλιου μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα μας τις συννεφιασμένες ημέρες, ενώ μπορεί να αντιμετωπίζουμε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους σε μέρες με μερική συννεφιά, μιας και τότε οι ακτίνες UV μπορούν να ανακλαστούν στα σύννεφα, ενισχύοντας έτσι τις επιβλαβείς επιπτώσεις. Η ίδια αντανακλαστική επίδραση στην υπεριώδη ακτινοβολία συμβαίνει από το χιόνι, τον πάγο, τα νερά ή τις αμμώδεις παραλίες.

Υπάρχουν δύο τύποι ακτίνων UV για τις οποίες πρέπει να ανησυχούμε. Οι UVA και UVB. Αν και η UVA γενικά δεν προκαλεί το έντονο κόκκινο ηλιακό έγκαυμα που έχουμε όλοι συσχετίσει με την ηλιακή βλάβη, προκαλεί αλλαγές στο χρώμα του δέρματος αλλά κυρίως στο ίδιο το δέρμα. Οι UVB από την άλλη, οι οποίες προκαλούν το ηλιακό έγκαυμα, προκαλούν επίσης καρκίνο του δέρματος. Μήπως τώρα είναι πιο ξεκάθαρα γιατί πρέπει να προστατευόμαστε από την ήλιο όλο το χρόνο;

Οι περισσότεροι δερματολόγοι, καθώς και το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος, συνιστούν να χρησιμοποιούμε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο κάθε μέρα, και ιδιαίτερα στις εκτεθειμένες περιοχές. Το SPF αντιπροσωπεύει τον παράγοντα της ηλιοπροστασίας. Είναι ένα μέτρο για το πόσο καιρό ένα αντηλιακό θα κρατήσει το δέρμα μας προστατευμένο από τις ακτίνες UVB. Ας πούμε ότι συνήθως καιγόμαστε μέσα σε 10 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι ένα SPF 30 θα μας προστατεύσει για 30 φορές περισσότερο. Έτσι είναι περίπου 300 λεπτά, ή πέντε ώρες. Αλλά επειδή μετακινούμαστε και ιδρώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας, οι ειδικοί προτείνουν να το εφαρμόζουμε εκ νέου κάθε δύο ώρες.

Επειδή το SPF προστατεύει μόνο από τις ακτίνες UVB, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε ένα αντηλιακό που είναι ευρέος φάσματος, διότι αυτό σημαίνει ότι προσφέρει προστασία UVA επίσης. Σκεφτείτε αυτό το ως το απόλυτο εργαλείο κατά της φωτογήρανσης. Το αντηλιακό έχει κερδίσει τη θέση του ως το πιο αποτελεσματικό προϊόν κατά της γήρανσης γιατί είναι πάντα ευκολότερο να αποφεύγονται από το να θεραπεύονται.

You may also like