Γιατί πρέπει να πλένουμε το αβοκάντο πριν το κόψουμε;


Μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι το σκληρό εξωτερικό περίβλημα του αβοκάντο είναι αρκετό για να προστατέψει το φρούτο στο εσωτερικό, τώρα φαίνεται ότι αυτό το περίβλημα μπορεί να γίνει εστία επιβλαβών βακτηρίων, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα, σύμφωνα με έρευνα από την Αμερικάνικη Food and Drug Administration (FDA), που συμβουλεύει να πλένουμε τα αβοκάντο πριν τα καταναλώσουμε, όπως ακριβώς πρέπει σε οποιοδήποτε άλλο φρούτο.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα δείγμα 1.615 φρέσκων αβοκάντο συλλέχθηκε, ελέγχθηκε και αναλύθηκε από την FDA και βρέθηκε σε αυτό παρουσία από σαλμονέλα και λιστέρια. Από τα φρούτα που υπήρχαν στο δείγμα, η FDA βρήκε ότι 17% των περιβλημάτων αβοκάντο βγήκε θετικό για λιστέρια, αλλά ότι το νούμερο ήταν πολύ μικρότερο όταν ήλεγχαν τους βολβούς των αβοκάντο, το μέρος του φρούτο που καταναλώνουν οι άνθρωποι, με μόνο τρία από τα 1,254 δείγματα να βγαίνουν θετικά.

Όταν ελέγχονταν για σαλμονέλα, μόνο 1% του περιβλήματος του αβοκάντο βγήκε θετικό.

Παρά το χαμηλό νούμερο των βρώσιμων ποσοτήτωντων μολυσμένων αβοκάντο, η FDA προτείνει στους καταναλωτές να πλένουν διεξοδικώς το φρούτο, καθώς το ρίσκο μπορεί να συμβεί την ώρα που το κόβουν, σε ένα σημείο χρονικά που μπορεί το βακτήριο από το περίβλημα να μεταφερθεί στο εσωτερικό του φρούτου.

Στο blog της FDA, προτείνεται, μάλιστα, να πλένουμε τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και αφότου μεταχειριστούμε φρέσκα προϊόντα, και μετά να πλύνουμε όλα τα προϊόντα κάτω από τρεχούμενο νερό. Επιπλέον, η FDA προτείνει να απομακρύνουμε τη φλούδα του φρούτου και να τρώμε το αβοκάντο γρήγορα αφότου έχει κοπεί, κάτι που μπορεί να μειώσει την ποσότητα του παθογόνου, εάν υπάρχει, στο οποίο οι καταναλωτές είναι εκτεθειμένοι.

Πηγή

You may also like