Γιατί τα παιδιά αγαπούν τόσο πολύ τα Χριστούγεννα;

Η πιο παράξενη γιορτή του χρόνου είναι τα Χριστούγεννα. Όσο είμαστε παιδιά δεν βλέπαμε την ώρα να έρθουν αυτές οι μέρες και θέλαμε να κρατήσουν όσο γίνεται περισσότερο.  Το ίδιο και τα σημερινά παιδιά απαντούν με ευκολία πως πρόκειται για την καλύτερη εποχή του  χρόνου και αμέσως φτιάχνουν ιστορίες πως θα περάσουν στις γιορτές. Θυμάμαι,  όταν ήμασταν στην εφηβεία  δεν βλέπαμε την ώρα να “εξαφανιστούμε” από τα σπίτια μας για να βρεθούμε με τους φίλους μας επειδή όλα μας  φαίνονταν  βαρετά. ‘Όταν ενηλικιωθήκαμε αποφασίσαμε πως θέλουμε να ταξιδέψουμε, ξεχνώντας κάθε οικογενειακή συγκέντρωση…

Έφθασε η ώρα που γίναμε γονείς και συμβαίνει το εξής παράδοξο. Συγκινούμαστε με τα κάλαντα, τα λαμπάκια, τα ξύλινα στρατιωτάκια, τις χιονόμπαλες. Συνειδητοποιούμε πως τα ζούμε ξανά μέσα από τα παιδιά μας κι ανακαλύπτουμε την χαμενη μας αθωότητα. Συνήθως, οι ενήλικες -μέσα στην καθημερινότητά μας, ξεχνάμε πώς ήμασταν παιδιά και αυτή η γιορτή μας ενεργοποιεί να χαλαρώσουμε μέσα σε αυτό το ωραίο σκηνικό, να ζήσουμε όσο μπορούμε την χαρά της στιγμής.

Γιατί  όμως  στα  παιδιά  αρέσει  τόσο  πολύ;

Τα  παιδιά  απολαμβάνουν την ιεροτελεστεία των ημερών αρχίζοντας από τον στολισμό  του  χριστουγεννιάτικου  δέντρου,  ανοίγοντας  τα κουτιά με τις μπάλες , τα λαμπάκια, τους  Άι Βασίληδες που τραγουδούν. Ξέρετε  πόσο τους  ικανοποιεί  να ακούν ιστορίες!

Kάθε φορά που στολίζουμε με την οικογένεια μου τους αφηγούμαι την ιστορία με το μωρό Χριστό μέσα  στη φτωχική  φωλιά με τα ζωάκια και στο τέλος τους μάγους με τα δώρα. Κάθε χρονιά είναι ξεχωριστή και μοναδική, βγάζουμε φωτογραφίες στο τέλος  για να θυμόμαστε τις χαρούμενες στιγμές.

Αγωνία για  την  σχολική  γιορτή..

Οι πρώτες σχολικές γιορτές μας γεμίζουν συγκίνηση και αγωνία αφού εκπλησσόμαστε  πόσο καλά τα καταφέρνουν να λένε τα ποιηματάκια τους μεταμορφωμένα σε αγγελάκια ή οτιδήποτε  άλλο…

Ύστερα έρχονται τα οικογενειακά τραπέζια  να τους γεμίσουν με εμπειρίες ευχαρίστησης καθώς  απολαμβάνουν κι εκτιμούν την ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργείται από συγγενείς και φίλους, έτσι έρχονται πιο κοντά.

Η προετοιμασία του σπιτιού  και  η ιεροτελεστεία των γλυκών θα τους μείνει αξέχαστη για την  υπόλοιπη ζωή  τους. Οι μυρωδιές, οι γεύσεις, η φαντασία και τα υλικά που όλοι μαζί βάζουμε είναι ότι καλύτερο.

Θυμάστε  τα  κάλαντα;

Τα κάλαντα γίνονται η χαρά για τα μικρά παιδιά και περιπέτεια για να σηκωθούν το πρωί με ευκολία, να γυρνούν στους δρόμους και να τραγουδούν ως το βράδυ,αν είναι δυνατόν.

Εκτός από τα κάλαντα και την μουσικότητα τους , αυτό που στολίζει όμορφα τις ημέρες μας είναι οι εντυπωσιακές παραστάσεις. Πάντα μας μαγεύει η ιστορία του “Καρυοθραύστη” με τους ξεχωριστούς   ήχους και το φαντασμαγορικό θέαμα.

Ο  Άι Βασίλης για το τέλος…

Ο πιο αγαπημένος άγιος  των παιδιών είναι και θα είναι  ο Άι Βασίλης.Τι μαθαίνουν μαζί του;

Πως αισθανόμαστε όταν αγαπάμε κάποιον πολύ και μας  ανταποδίδει την αγάπη του, ακριβώς το ίδιο. Ποιους αγαπάμε και πως μπορούμε να δείξουμε  την  αγάπη μας μοιράζοντας  δώρα. Την βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε σε κάποιον που έχει περισσότερη ανάγκη…

Κλείνουμε τα μάτια και θυμόμαστε την εικόνα των παιδικών μας χρόνων  μέσα  από την  ατμόσφαιρα των δικών μας παιδιών. Αυτό μας χαρίζει ευφορία και γαλήνη. Άλλωστε αυτό δεν είναι το καλύτερο δώρο Χριστουγέννων;

Κείμενο: Ρία Σπύρου

You may also like