Γιατί το διάβασμα κάνει καλό στην υγεία…

7d4504ad84e78d0f3b0cf69b0d3264d2Με τη ραγδαία και συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, είναι γεγονός ότι έχουμε ξεχάσει την ψυχαγωγία και ευχαρίστηση που προσφέρουν τα βιβλία.

Η αλήθεια είναι ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου, εκτός από την ψυχαγωγία και την διεύρυνση γνώσεων, συμβάλει και στην ενίσχυση της ικανότητας να ‘διαβάζεις’ τις σκέψεις των γύρων σου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Science, η λογοτεχνία κυρίως, καλλιεργεί την συγκεκριμένη επιδεξιότητα, γνωστή και ως ‘θεωρία του νου’. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε πέντε επιστημονικούς λόγους που υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα της ανάγνωσης ενός βιβλίου, υποκινώντας σας παράλληλα να αντικαταστήσετε κάθε ηλεκτρονική συσκευή με το πολύτιμο τυπωμένο χαρτί.

1) Το διάβασμα σας ηρεμεί
Είστε αγχωμένοι ή αισθάνεστε πιεσμένοι από την καθημερινότητα σας; Τα βιβλία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ηρεμήσετε , ξεπερνώντας άλλες αγαπημένες, χαλαρωτικές συνήθειες όπως η μουσική, ένα φλιτζάνι τσάι ή μια βόλτα. Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Sussex, οι συμμετέχοντες έδειχναν πιο ήρεμοι έξι λεπτά μετά που ξεκίνησαν το διάβασμα, ενώ παρατηρήθηκε χαλάρωση των μυών και μείωση του καρδιακού ρυθμού.

2) Εξασκεί τον εγκέφαλο σας

Το τακτικό διάβασμα μπορεί να κρατήσει το μυαλό σας σε φόρμα, ακόμα και όταν φτάσετε σε μεγαλύτερη ηλικία. ‘Η μελέτη μας δείχνει ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες και η σωστή αξιοποίηση του χρόνου από την παιδική μέχρι τη μέση ηλικία, είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου σε μεγαλύτερες ηλικίες’, δηλώνει ο Dr. Robert S. Wilson, συγγραφέας της μελέτης από το Rush University Medical Center. Επομένως, αφοσιωθείτε στο διάβασμα και το γράψιμο και παροτρύνετε τα παιδιά σας, να ασχοληθούν με τις ίδιες δραστηριότητες.

81b698141029d1ed23b11278f23b84b23) Αποτρέπει εν μέρει τη νόσο του Alzheimer
Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ , οι ενήλικες που ασχολούνται με χόμπι που αφορούν τον εγκέφαλο, όπως τα παζλ, τα σταυρόλεξα και τα βιβλία, έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η αδράνεια είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ασθένεια. ‘ Όπως η σωματική άσκηση, ενισχύει την καρδιά, τους μύες και τα οστά, έτσι η πνευματική δραστηριότητα, δυναμώνει τον εγκέφαλο κατά της νόσου’, είπε ο Dr. Robert P. Friedland στην εφημερίδα USA Today.

4) Σας βοηθάει να κοιμηθείτε καλύτερα
Ειδικοί του ύπνου και των προβλημάτων γύρο από αυτόν, συνιστούν μια συγκεκριμένη ρουτίνα πριν κοιμηθούμε, για την ηρεμία του μυαλού και του σώματος. Ο καλύτερος τρόπος επίτευξης της ψυχικής και σωματικής ηρεμίας, είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου, κάτω από το αμυδρό φως και μακριά από τα έντονα χρώματα και εικόνες του λάπτοπ και της τηλεόρασης.

5) Βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Τα βιβλία αυτοβοήθειας μπορούν να σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης ή ακόμα και να σας προτρέψουν από αυτήν. Η ‘βιβλιοθεραπεία’ σε συνδυασμό με συνεδρίες υποστήριξης και συμβουλής για την σωστή χρήση των βιβλίων, έχει θετικά αποτελέσματα. ‘Το βιβλίο είχε σημαντικό κλινικό αντίκτυπο και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά’, τόνισε ο Christopher Williams, συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Προσοχή: Δεν έχει σημασία το περιεχόμενο του βιβλίου, αρκεί το διάβασμα να μπει στη λίστα με τις καθημερινές σας συνήθειες.
Καλή ανάγνωση!

Πηγή: Huffington Post
Πηγή φωτογραφιών: Pinterest

You may also like