Γιατί το facebook μάς κάνει εξυπνότερους…

fb brainΜέχρι να ολοκληρώσετε την ανάγνωση αυτού εδώ του άρθρου, περίπου 300.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα έχουν γράψει νέο μήνυμα στο προφίλ τους στο facebook. Αυτό είναι πραγματικά απίστευτο. Ακόμη πιο απίστευτο είναι το γεγονός ότι άλλοι 800.000 χιλιάδες άνθρωποι θα διαβάσουν αυτά τα μηνύματα κάποια στιγμή. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι ώρες που ξόδεψατε παίζοντας Bubble Dash Saga ή χάζεψατε τις παρωδίες του Gangnam Style σας κάνουν εξυπνότερους… Πώς γίνεται αυτό; Μα με τους παρακάτω τρόπους!

#1.Περισσότεροι φίλοι = περισσότερα μυαλά
Το Facebook αυξάνει την επαγγελματική ευφυΐα. Όσους περισσότερους φίλους έχεις τόσο περισσότερο λειτουργεί ο εγκέφαλος στο κομμάτι της μνήμης, καθώς ενεργοποιείται για να θυμηθεί πρόσωπα και ονόματα. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια επιστημονικά τεκμηριωμένη απόδειξη πολλοί ερευνητές τείνουν να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα και σύντομα θα πραγματοποιήσουν κάποια αξιόπιστη έρευνα.

#2. Τα θετικά συναισθήματα αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα
Υπάρχουν πολλές αρνητικές πτυχές του facebook, όμως το γεγονός ότι διατηρείς επαφή με φίλους και συγγενείς έχει ένα θετικό αντίκτυπο. Ακόμα και λίγη θετική ενέργεια και υποστήριξη ενισχύουν την κριτική σου σκέψη ενώ αλλάζουν προς το πιο αισιόδοξο τον τρόπο σκέψης σου. Το πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε φυσικούς απέδειξε ότι όσο πιο θετικά συναισθήματα είχαν τόσο πιο αποτελεσματικοί, δημιουργικοί και γρήγοροι ήταν στη δουλειά τους.

#3. Βελτιώνει την ικανότητά της γραφής και της ανάγνωσης
Παρόλο που υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι η νέα γενιά δεν είναι τόσο έξυπνη και δημιουργική, μια νέα έρευνα έρχεται να ταράξει τα νερά, καθώς αποδεικνύει ότι οι νέοι γράφουν καλύτερα. Το 2001 σε έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford απεδείχθη ότι οι φοιτητές που έγραφαν συχνά στο Facebook ήταν πιο αποδοτικοί και έγραφαν πολύ καλύτερα από αυτούς που ασχολούνταν λιγότερο με αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τα δείγματα γραφής έδειξαν ότι όσοι γράφουν στο Facebook έχουν μάθει να προσαρμόζουν τη γραφή τους ανάλογα με την εκάστοτε περίσταση. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι για τον εγκέφαλο είναι ακριβώς η ίδια διεργασία με αυτή του να μεταφράζει από τη μια γλώσσα στην άλλη! Όσο για την ανάγνωση, το facebook σου δίνει τη δυνατότητα να διαβάσεις διαφορετικής θεματολογίας ζητήματα, να ενημερωθείς αλλά και να μάθεις να επιλέγεις τι θα διαβάσεις και τι όχι. Ένας άνθρωπος που χρησιμοποιεί αυτό το μέσο αποκτά κριτική σκέψη και την ικανότητα να επιλέγει από τους τίτλους τι τον ενδιαφέρει.

#4. Τα χαριτωμένα ζωάκια βοηθούν τη συγκέντρωση.
Και αυτό είναι αποτέλεσμα έρευνας. Οι εικόνες χαριτωμένων μικρών ζώων ηρεμούν τον εγκέφαλο και σε βοηθούν να έχεις καλύτερη αυτοσυγκέντρωση. Έρευνα του πανεπιστημίου της Χιροσίμα στην Ιαπωνία απέδειξε ότι οι άνθρωποι είναι πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά τους όταν βλέπουν χαριτωμένα ζωάκια στην οθόνη τους. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποίησε ένα πείραμα όπου έβαλε ομάδες ανθρώπων να χαζέψουν κάποιες φωτογραφίες μικρών ζώων, φαγητών και άλλων αντικειμένων και μετά να ολοκληρώσουν μια δουλειά. Τα ευρήματα έδειξαν ότι εκείνοι που είχαν δει φωτογραφίες ζώων ήταν πιο αποτελεσματικοί και συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους, ενώ οι υπόλοιποι δεν επηρεάστηκαν καθόλου.

Πηγή: listverse.com

You may also like