Γιατί όλοι μιλάνε για το τσάι Matcha;

Αν απολαμβάνετε ένα ποτήρι καλό τσάι μέσα στην ημέρα, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχετε ακούσει για το τσάι matcha και τη δημοφιλία που αυτό απέκτησε από την Άνοιξη που μας πέρασε. Πρόκειται στη ουσία για μία πιο συμπυκνωμένη μορφή πράσινου τσαγιού, με μεγαλύτερη συγκέντρωση καφεΐνης ανά φλιτζάνι. Μπορεί σκέτο να έχει μία λίγο πιο έντονη γεύση, όμως, αν του ρίξουμε λίγο γάλα, γίνεται πιο ελαφρύ κι ο,τι πρέπει για ένα καλό ρόφημα στο διάλειμμά μας.

Τι είναι αυτό, όμως, που το διαχωρίζει από άλλα είδη τσαγιού;

  • Το τσάι matcha έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα σε κατεχίνες, που λειτουργούν σαν φυσικό αντιοξειδωτικό. Έτσι, βοηθά στον έλεγχο των ελεύθερων ριζών και σαν αποτέλεσμα μειώνουν τις πιθανότητες καταστροφής των κυττάρων και της εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.
  • Έρευνα έδειξε ότι το τσάι matcha μπορεί να προκαλέσει βελτιώσεις στην μνήμη, στην προσοχή και στον χρόνο αντίδρασης. Επιπλέον, η πιο συμπυκνωμένη καφεΐνη που περιέχει το πράσινο τσάι έχει συσχετιστεί με την βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, την ενίσχυση της μνήμης και στην αύξηση της προσοχής.
  • Προστατεύει το ήπαρ από τοξίνες και μπορεί να συμβάλλει στη υγεία του, αποτρέποντας πιθανές ασθένειες.
  • Περιέχει επιγαλλοκατεχίνη, μία κατεχίνη που έχει συνδεθεί συχνά με αντικαρκινικές ιδιότητες. Μία έρευνα σε δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξε ότι το matcha βοήθησε στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.
  • Όπως είναι γνωστή η συμβολή του πράσινου τσαγιού στην απώλεια βάρους και στην καύση λίπους, έτσι συμβαίνει και με το τσάι matcha. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη (με 14 ανθρώπους να συμμετέχουν), η κατανάλωση συμπληρώματος εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού ενίσχυσε την κατανάλωση ενέργειας του 24ώρου.
  • Το πράσινο τσάι προστατεύει την καρδιά, μειώνοντας τα επίπεδα κακής χοληστερίνης όπως επίσης και τα τριγλυκερίδια. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

You may also like