Για κάτι ελαφρύ κι ένα ποτήρι κρασί στην Cookoovaya…

Είχα πρωτοπάει μόλις είχε ανοίξει πριν μερικά χρόνια κι όλοι συζητούσαν γι’ αυτήν, καθώς πρόκειται για ένα σύγχρονο concept στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στο Hilton. 

Η ιδιαιτερότητα της ανοιχτής κουζίνας μέσα στον χώρο του εστιατορίου είχε ξενίσει αρκετούς αλλά είχε ενθουσιάσει τους περισσότερους. Άλλη μια καινοτομία; Το γεγονός ότι 5 από τους πιο πολυσυζητημένους σεφ των τελευταίων χρόνων,  το δίδυμο Λιάκου, ο Περικλής Κοσκινάς, ο Κλεομένης Ζουρνατζής και ο Michelin-Νίκος Καραθάνος ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μαγειρέψουν με motto τη “wise cuisine“. Σοφή κουζίνα είναι ο ορισμός του ελληνικού φαγητού. Της οικιακής οικονομίας, της θυμοσοφίας, της γνώσης, της εποχικότητας, της διαχείρισης των υλικών και του τρόπου λειτουργίας της κουζίνας. 

Ακόμα και μετά από 5 χρόνια λειτουργίας παραμένει hot spot της Αθήνας για ελληνική δημιουργική κουζίνα που σέβεται το φαγητό αλλά και τη φιλοσοφία του μαγειρέματος. Δεν είναι απλώς και μόνο το φαγητό, είναι η φιλοξενία διαμέσου του φαγητού και μίας πλούσιας λίστας κρασιών.

«Υπάρχει μια ιδέα που ξεκινάει από κάποιον, συμπληρώνεται από όλους και εκτελείται από τον chef Σπύρο Παυλίδη», είχε πει το 2014 ο Κλεομένης Ζουρνατζής στο popaganda.


Ο λιτός και μεγάλος χώρος με αέρα διακριτικής πολυτέλειας  θυμίζει την αστική Αθήνα άλλων δεκαετιών αλλά και  τα καλά γαλλικά bistrot. Το μενού του Cookoovaya χαρακτηρίζεται από καθαρές και γεμάτες γεύσεις που αναστατώνουν τις αισθήσεις.

«Να θυμάσαι πώς ένιωσες, όχι απλώς τι έφαγες»

Η φιλοσοφία της Cookoovaya θέλει την παρέα να μοιράζεται τα πιάτα. Να δοκιμάζει, να γεύεται, να απολαμβάνει. Το μενού αλλάζει όσο αλλάζει η εποχή, όσο εξελίσσεται η κουζίνα. Ο κατάλογος χωρίζεται στις εξής κατηγορίες: σαλάτες, κρύα πιάτα και ωμά, ξυλόφουρνος, κάρβουνα, τηγάνι και κατσαρόλα και γλυκά. 


Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν, είπαμε να δοκιμάσουμε ελληνικά πιάτα με ένα twist που κερδίζει κάθε ουρανίσκο. Πρώτη επιλογή;  Ζεστά ντολμαδάκια “γιαλαντζί” με γιαούρτι και αριάνι, σε συνδυασμό με ένα ποτήρι από το αγαπημένο μας λευκό κρασί. «Σαμαρόπετρα» του Κυρ-Γιάννη. Από τότε που το δοκιμάσαμε μέσα στα αμπέλια του Στέλλιου Μπουτάρη, στη Νάουσα, κάθε γουλιά ξυπνά έντονες αναμνήσεις. Με πρασινωπό χρώμα, διακρίνεις λευκά άνθη, λευκόσαρκα ροδάκινα, πράσινη πιπεριά, αρωματικά βότανα και φασκόμηλο,  ίσως προς το τέλος λίγη βανίλια και μέλι…

Συνεχίζουμε με Σαλάτα με ψητή γαρίδα γάμπαρη Αμβρακικού, φινόκιο, σπανάκι, πορτοκάλι και σάλτσα αγουρίδας. Πρόκειται για μία έκπληξη γεύσεων!

Ακολουθεί, κάτι δροσιστικό κι ιδιαίτερο ως γεύση. Το Ταρτάρ τόνου με κόλιαντρο, καβουροσαλάτα, αβοκάντο και πατατάκια μας ενθουσιάζει. Όχι μόνο οπτικά, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά στην Cookoovaya πώς να παρουσιάζουν με τον καλύτερο τρόπο τα πιάτα τους, αλλά και γευστικά. Θα συνοδευτεί από το αγαπημένο μας κρασί, την «Σαμαρόπετρα» του Κυρ-Γιάννη (100% Sauvignon Blanc). Ένα αριστούργημα… Στο ταξίδι μας μάθαμε ότι μπορεί να συνδυαστεί άψογα και με πιπεριές, αγκινάρες, αρακά, τοματόσουπα, αχνιστά όστρακα και ωμά ψάρια, πιάτα με βασιλικό και λεμονάτο κοτόπουλο, πουλερικά μαγειρευτά. Οπότε δεν μπορούσε να μην μας ακολουθήσει και στο κλείσιμο του υπέροχου γεύματος μας. Πώς κλείσαμε; Με μία πίτα χαλούμι με ντοματίνια και φρέσκο δυόσμο και δίπλα του είχε ως συνοδευτικό γιαούρτι.


Για μία ακόμα φορά ζήσαμε αυτό που υποστηρίζουν οι δημιουργοί της ότι κάθε μέρα στην Cookoovaya  είναι γιορτή, ένα καθημερινό πανηγύρι γευστικών απολαύσεων φαγητού και οίνου που συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο… Κι όταν την επισκεφτείτε, μην βιαστείτε να κάτσετε, ρίξτε μία ματιά στον χώρο και περάστε μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα. Πέρα από το γεγονός ότι μπορείτε να δείτε έναν από τους πέντε πιο σημαντικούς σεφ της χώρας εν δράσει, νιώστε την «αύρα» του μαγειρέματος…  

Cookoovaya : Χατζηγιάννη Μέξη 2Α– Αθήνα ,Τηλέφωνο κρατήσεων : 210 7235 005

Aνοιχτά καθημερινά 13:00 με 01:00

You may also like