Γιουβαρλάκια « Ψαρόσουπα», από τον Δημήτρη Βούλτσο

Χρόνος παρασκευής ( Για τον ζωμό : 35-40 λεπτά, Για τα « γιουβαρλάκια»: 25-30 λεπτά )

ü  Για τον ζωμό θα χρειαστούμε 1 μέτρια κατσαρόλα και μία σήτα για να τον σουρώσουμε

ü  Για τα γιουβαρλάκια θα χρειαστούμε 1 μεγάλη κατσαρόλα

ΥΛΙΚΑ: ( Για 4 άτομα )

Για τον ζωμό

  • 1 κιλό διάφορα βραστόψαρα ( σκορπιδάκια, χειλούδες, χάνους, καπόνια, περκάκια και ό,τι  άλλο φρέσκο μπορεί να έχει ο ψαράς μας… )
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα στα 4
  • 2 καρότα καθαρισμένα ( κατά προτίμηση βιολογικά )
  • 7-8 κλωνάρια σέλινο
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 2 ντομάτες μέτριες κομμένες στη μέση
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ½ λίτρο νερό ζεστό
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι- πιπέρι κατά βούληση

Για τα «γιουβαρλάκια» ψαρόσουπα

  • 1 κιλό ψαχνό από ψάρι –μπακαλιάρο ή πέρκα ή σφυρίδα ή σκορπίνα-
  • 2 καρότα τριμμένα στο ψιλό μέρος του τρίφτη (κατά προτίμηση βιολογικά )
  • 1 πατάτα μεγάλη καθαρισμένη και τριμμένη στο ψιλό μέρος του τρίφτη (κατά προτίμηση βιολογική )
  • 2 κολοκύθια τριμμένα στο ψιλό μέρος του τρίφτη (κατά προτίμηση βιολογικά )

psarosoupa giouvarlakiaΣημ.: Καλό θα ήταν τα τριμμένα κολοκύθια να τα έχουμε από πριν αφήσει σε ένα σουρωτήρι με ένα βάρος πάνω τους, έτσι ώστε να αποβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος των υγρών τους.

  • 2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 6 κλωνάρια σέλινο, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ρύζι για σούπα
  • 1 αβγό
  • Αλεύρι για να περάσουμε πάνω του τα «γιουβαρλάκια»
  • Χυμός 2 λεμονιών
  • Αλάτι-πιπέρι

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Φτιάχνοντας τον ζωμό: Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και τη δάφνη και αφού τα ανακατέψουμε για 2 περίπου λεπτά ρίχνουμε τα βραστόψαρα και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ  ρίχνουμε το ζεστό νερό, το αλάτι και το πιπέρι χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 35 περίπου λεπτά. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.

Ζυμώνοντας τα « γιουβαρλάκια» : Ψιλοκόβουμε τη σάρκα των ψαριών και τη τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα κολοκυθάκια, τα καρότα, την πατάτα, το σέλινο, τα κρεμμύδια, το ρύζι και το αβγό και όλα μαζί τα ζυμώνουμε. Βάζουμε για μία-δύο  ώρες το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει  καλύτερα και κατόπιν πλάθουμε τα «γιουβαρλάκια» και τα αλευρώνουμε.

Βάζουμε το ζωμό στη φωτιά και ρίχνουμε τα «γιουβαρλάκια» στην κατσαρόλα, αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 20 περίπου λεπτά με μισόκλειστο καπάκι και στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό των λεμονιών. Αφήνουμε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για άλλα 2-3  λεπτά και αποσύρουμε.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, στολίζουμε με ψιλοκομμένο σέλινο και συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με ένα δροσερό μοσχοφίλερο.

 

Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…

Πηγή φωτογραφίας: εδώ

 

 

You may also like