Γιώργος Ευγενειάδης: Ο τεχνολόγος τροφίμων που μαγειρεύει με παιδιά με ειδικές ικανότητες

Δεν είχα καταλάβει τι ακριβώς κάνει ο Γιώργος Ευγενειάδης παρακολουθώντας τον στο instagram. Και ήταν πασιφανές ακόμα και στην πρώτη μας συνομιλία ζητώντας του να μας μιλήσει τι κάνει. Εγώ οδηγούσα και με ρώτησε “έχεις καταλάβει τι ακριβώς κάνω;” και η απάντησή μου ήταν “Κάτι με φαγητό;” ακολούθησε μία σιωπή και καταλαβαίνοντας ότι μάλλον είχα κάνει “πατάτα” συνέχισα ακάθεκτη “και κάτι με ειδική εκπαίδευση;” ενθουμούμενη τον λογαριασμό του στο instagram ως @evgespecialeducation . Οπότε για να καταλάβετε κι εσείς τη σπουδαία δουλειά που κάνει αυτός ο συμπαθέστατος Θεσσαλονικιός στην Αθήνα (αυτή την περίοδο στην Ελευσίνα που εργάζεται ως αναπληρωτής δάσκαλος) και στο διαδίκτυο, διαβάστε τι μας είπε…

Ας ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα :Τι σημαίνει για σένα ένα παιδί, ένας άνθρωπος με ειδικές ανάγκες ή πιο σωστά ίσως ικανότητες;

Θα σας απαντήσω με κάτι που διάβασα από μια μητέρα ενός μαθητή μου …
Κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος -από τη φύση του- να κοιτά ψηλά, να οραματίζεται και να προσπαθεί ν’ αγγίξει το όνειρο του. Για να το πετύχει, όμως, χρειάζεται φτερά που θα τον βοηθήσουν να φτάσει γρηγορότερα και ευκολότερα. Τα φτερά είναι οι ικανότητες του καθενός. Κάποιοι, όμως, έχουν μικρότερα φτερά και νιώθουν διαφορετικοί. Παρ’ όλα αυτά, μπορούν κι εκείνοι ν’ ανέβουν ψηλά – απλώς χρειάζονται δίπλα τους κάποιους για να τους μάθουν τον τρόπο ν’ ανοίγουν τα φτερά τους και να πετούν όλο και πιο ψηλά. Τα άτομα με αναπηρία έχουν τα δικά τους μοναδικά και ιδιαίτερα φτερά… Το πέταγμα τους γίνεται ομορφότερο όταν οι άλλοι τους χαϊδεύουν απαλά τα φτερά και πετούν μαζί τους.

Η απάντηση δική σας …

Τι κάνεις ακριβώς με τους μαθητές σου;

Δημιουργούμε – Μαθαίνουμε – Εξελισσόμαστε !

Μέσω της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής αναπτύσσουμε τη δημιουργικότητα και φαντασία μας.

Μέσω της τεχνολογίας και επιστήμης των τροφίμων αναπτύσσουμε τις γνώσεις και δεξιότητες μας.

Μέσω της συνεργασίας εξελισσόμαστε, ώστε να προχωρήσουμε με γερά εφόδια στη ζωή.

Έχεις όμως και το δικό σου blog. Ποιά είναι η φιλοσοφία του;
Και όχι μόνο. Έχω το blog evgegeorge.weebly.com, το instagram και evgespecialeducation και τη σελίδα στο facebook Εύγε.

Το λογότυπο όλων ; Εύγε ! με στόχο να πούμε Εύγε στη Διαφορετικότητα και τις δράσεις της.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολύ στη χώρα μας, αναπτύσσονται καλές πρακτικές για την υποστήριξη τη ένταξη ατόμων με αναπηρία αλλά και των δράσεων ειδικής εκπαίδευσης.

Όλα αυτά με ώθησαν στο να δημιουργήσω ένα  blog για να προβάλλω αυτές της δράσεις και κυρίως να προβάλλω το έργο των μαθητών μου.

Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διεισδύσει για τα καλά στη ζωή μας και στη ζωή των μαθητών μου. Γιατί να μη μπορούν να αποτελέσουν ένα εργαλείο για να κάνουν τη μάθηση πιο διαδραστική αλλά και πιο ενδιαφέρουσα γι’ αυτούς ;

Κάθε συνταγή που διεκπεραιώνεται στο εργαστήριο του σχολείου, φωτογραφίζεται σε βήματα από τα ίδια τα παιδιά. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται στο blog με Εκπαιδευτικούς Στόχους του μαθήματος και Πληροφορίες Τεχνολογίας & Επιστήμης των Τροφίμων από τα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές μπορούνε να παρασκευάσουν τη συνταγή σπίτι τους, να μου τη στείλουν σε φωτογραφία, η οποία θα ανέβει στο προφίλ στο instagram. Έτσι ένα απλό μάθημα αποκτά μια άλλη διάσταση!

 Εσύ έχεις σπουδάσει  τεχνολόγος τροφίμων. Πόσο σε έχει βοηθήσει κι επηρεάσει στην δουλειά σου ή στο να αποφασίσεις να ασχοληθείς με αυτό που ουσιαστικά κάνεις τώρα;

Η απόφαση του να ασχοληθώ με την εκπαίδευση είχε καλλιεργηθεί ήδη από μικρή ηλικία όντας σε μια εκπαιδευτική οικογένεια.

Τελείωσα τη σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Μια σχολή αρκετά απαιτητική αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα. Από τη σχολή απέκτησα αρκετές γνώσεις γύρω από την επιστήμη των τροφίμων αλλά και των παρασκευών τους σε πρακτικό και επιστημονικό επίπεδο, εφόδια τα οποία χρησιμοποιώ πλέον καθημερινά στη δουλειά μου.

Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές και συνεχή δια βίου μάθηση και εκπαίδευση ώστε να μπορέσω να κατευθύνω την επαγγελματική μου πορεία προς το δρόμο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Ουσιαστικά ήταν ένας στόχος τον οποίο ακόμη προσπαθώ να ολοκληρώσω.

Είναι όμορφο να βάζουμε στόχους να εστιάζουμε σε αυτούς και να προσπαθούμε να πετύχουμε, αρκεί να το θέλουμε πραγματικά και τότε… θα το πετύχουμε, κάτι το οποίο τονίζω και στους μαθητές μου.

Τι είναι αυτό που χρειάζεσαι εσύ και -κατά συνέπεια- τα παιδιά με ειδικές ανάγκες για να προσαρμοστούν καλύτερα στην κοινωνία, ώστε αυτή η “διαφορετικότητα” να είναι παραγωγική κι όχι “στίγμα”;

Η διαφορετικότητα πρέπει να γίνει αποδεκτή, προσιτή και σεβαστή από όλους μας. Αυτό δε θα πρέπει να αποτελεί μόνο δική μου ανάγκη αλλά όλων μας και θα πρέπει να δομηθεί σταδιακά από τις μικρές ηλικίες ώστε να επιτευχθεί παραγωγικά και ουσιαστικά.

Ποιος από μας άλλωστε γνωρίζει για παράδειγμα ότι ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια αλλά ιδιαιτερότητα ;

Έχουμε δρόμο μπροστά μας.. όσο για το «στίγμα» όλα ξεκινούν από ένα «στίγμα» ή καλύτερα μια «σπίθα» που μπορεί να γίνει «φωτιά».

Μια πιο προσωπική ερώτηση: είσαι από τη Θεσσαλονίκη και ήρθες στην Αθήνα πριν από ενάμιση χρόνο. Τι θα άλλαζες στην καθημερινότητά σου εδώ , που σου λείπει από την πόλη σου;

Ναι όντως, βρέθηκα  στην Αθήνα τυχαία καθώς ως να αναπληρωτής καθηγητής θα πρέπει να είμαι κάθε Σεπτέμβρη με μια βαλίτσα στο χέρι και να περιμένω την τοποθέτηση μου.

Αυτό που θα ήθελα να αλλάξω πραγματικά στη καθημερινότητα μου είναι να νιώθω πιο «χαλαρά» όπως λέμε πάνω. Να αποβάλλω το στρες και το άγχος της πόλης και να χαμογελάω περισσότερο. Αν και πιο δύσκολο στην Αθήνα.. το προσπαθώ.

Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο Blog: http://evgegeorge.weebly.com/      ή στο instagram  ως

evgespecialeducation

You may also like