Γλυκάνισος: 7 οφέλη για την υγεία σου που δεν μπορείς να παραβλέψεις

Ο γλυκάνισος είναι ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό, για το οποίο οι απόψεις του κόσμου διίστανται. Είναι ένα ανθοφόρο φυτό στην οικογένεια των Απιίδων ή Σκιαδοφόρων και μοιάζει με άλλα μπαχαρικά, όπως είναι η γλυκόριζα. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην παρασκευή γλυκών κι από αυτόν παρασκευάζεται το ούζο και το τσίπουρο. Η χαρακτηριστική του γεύση σε κάνει ή να τον λατρεύεις ή να τον μισείς, αλλά αυτό που δεν μπορείς να του αρνηθείς είναι οι ευεργετικές του ικανότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

  1. Μία κουταλιά της σούπας σε μόλις 23 θερμίδες προσφέρει πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο.
  2. Ο γλυκάνισος μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, μίας κατάσταση που πλήττει το 25% των γυναικών και το 12% των αντρών στον κόσμο.
  3. Μπορεί να προστατεύσει κατά του στομαχικού έλκους, άρα και να μειώσει συμπτώματα, όπως ναυτία, δυσπεψία και αίσθηση καψίματος. Απαιτείται, όμως, περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια.
  4. Αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων, άρα μειώνει και τον κίνδυνο μολύνσεων με τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες.
  5. Το ενεργό συστατικό του γλυκάνισου, η ανεθόλη, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου, ειδικά αν συνδυαστεί με μία συνολικά σωστή διατροφή.
  6. Μπορεί να συμβάλλει ακόμη και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κλιμακτηρίου, όπως είναι η κούραση, οι εξάψεις και η ξηρότητα στο δέρμα.
  7. Λειτουργεί ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας την εμφάνιση φλεγμονών, που συνδέονται με χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος κι οι καρδιακές παθήσεις.

You may also like