Γυμναστική και… περίοδος: μπορούν να συνυπάρξουν;

               Όσο κι αν έχω αφοσιωθεί το τελευταίο διάστημα στην καθημερινή μου γυμναστική, η πραγματικότητα είναι πως υπήρξαν μέρες την απέφυγα με ιδιαίτερη θεατρικότητα! Ο λόγος; Ναι, πολύ σωστά υποθέσατε, εκείνες οι “μέρες του μήνα”! Και βέβαια είμαι σίγουρη πως κι άλλες φίλες συμμερίζονται την άποψή μου πως η γυμναστική δεν είναι και τόσο δελεαστική όταν ταλαιπωρούμαστε από όλα τα συμπτώματα της περιόδου. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να θεωρούμε πως η γυμναστική εκείνες τις μέρες είναι απαγορευτική, αλλά μάλλον το αντίθετο, μια που τα γνωστά πια σωματικά και ψυχολογικά οφέλη της γυμναστικής δεν παύουν να ισχύουν μόνο και μόνο επειδή βρισκόμαστε στο στάδιο μίας απόλυτα φυσιολογικής σωματικής λειτουργίας.

Ας δούμε πώς μπορεί να μας βοηθήσει η γυμναστική εκείνες τις μέρες του μήνα…

  • Μία τακτική και σε ήπιο ρυθμό αερόβια γυμναστική μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ένταση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως κούραση και κυκλοθυμία.
  • Χάρη στις ενδορφίνες που εκλύονται από το σώμα στη διάρκεια της σωματικής  άσκησης, βελτιώνεται η διάθεσή μας (η οποία συχνά πέφτει θύμα των ορμονικών μεταβολών κατά την περίοδο). Οι ενδορφίνες επίσης δρουν ως αναλγητικά και σε συνδυασμό με την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος εξομαλύνουν τις κράμπες και όλους τους συναφείς πόνους. Ειδικά για όσες ταλαιπωρούνται από δυσμηνόρροια, το περπάτημα ήπιας έντασης μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπισή της.
  • Μία έρευνα που διεξήγαγε το 2016 το πανεπιστήμιο Ούμεο της Σουηδίας κατέληξε στο συμπέρασμα πως κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του κύκλου (κι άρα και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης), μία γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει μεγαλύτερη δύναμη κι αντοχή κατά τη γυμναστική της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως εκείνο το διάστημα μειώνονται τα επίπεδα γυναικείων ορμονών όπως η προσταγλανδίνη.

Εντούτοις, καλό είναι στη διάρκεια της περιόδου να μειώνεται η ένταση της γυμναστικής, καθώς και όσες ασκήσεις εστιάζουν στην αύξηση της αντοχής. Είναι προτιμότερο εκείνες τις λίγες μέρες να αφιερωθούμε στο περπάτημα ή σύντομα sets ασκήσεων ενδυνάμωσης. Το ιδανικότερο είναι να προτιμήσουμε για δύο ή τρεις μέρες πριν την (εκτιμώμενη) πρώτη μέρα της περιόδου μία σειρά ασκήσεων pilates ή yoga.

Ελπίζω να μην επιστρατεύατε μέχρι τώρα τις “δύσκολες μέρες” ως δικαιολογία για… κοπάνα! Τώρα που μάθαμε πως η γυμναστική μας ωφελεί ακόμη περισσότερο εκείνες τις μέρες, νομίζω πως πλέον θα είμαστε… αδικαιολόγητες!

You may also like