Δεν έχουν όλα τα παραμύθια happy end…ούτε καν για τη Barbie!

Παγκόσμια η πλειονότητα των κοριτσιών μεγάλωσαν παίζοντας με την πασίγνωστη πλέον κούκλα Barbie, έχοντάς την ως πρότυπο ομορφιάς και ευτυχίας. Τέτοια άλλωστε ήταν και τα μηνύματα της αντίστοιχης βιομηχανίας, με μία πανέμορφη κούκλα της οποίας οι αναλογίες με πιθανότητες φτάνουν τη 1 σε 1.500.000 περίπου εκατομμύριο γυναίκες (χωρίς την χρήση πλαστικών επεμβάσεων) χωρίς να περιορίζονται όμως στην εξωτερική της εμφάνιση αλλά στοχεύοντας στον αντίστοιχο τρόπο ζωής. Άλλωστε η Barbie έχει το δικό της πολυτελές σπίτι, τροχόσπιτο, αμάξι, αεροπλάνο, κατοικίδιο και σκάφος και είναι πανέμορφη και ευτυχισμένη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της ακόμη και όταν βρίσκεται στο γυμναστήριο ή στην κουζίνα, όντας δασκάλα ή νοσοκόμα.
Μαζί μας όμως μεγάλωνε και η Barbie η οποία έπρεπε να έχει και ένα αγόρι, ένα σύντροφο και αργότερα ένα σύζυγο με τον οποίο θα μοιραζόταν όλα τα παραπάνω. Ο Ken, με το τόσο μικρό και χαριτωμένο όνομα, αμέσως γέννησε την ίδια οικειότητα στα μικρά κορίτσια, έφηβες πια, που κατέληξαν να του έχουν αποδώσει τον αντίστοιχο ρόλο του ιδανικού άντρα. Ένα πρότυπο που παρέκκλινε για τα καλά από τα παραδοσιακά ανδρικά πρότυπα όπως πρόσταζαν μέχρι πρότινος οι αντίστοιχες κοινωνικές κατασκευές.

Προοδευτικά ο Ken ξέφυγε από τα παιδικά και εφηβικά δωμάτια, έγινε ένα με τα προτεινόμενα ανδρικά πρότυπα των πετυχημένων ανδρών στα ΜΜΕ απενοχοποιώντας πολλά ταμπού και δημιουργώντας μία έτερη βιομηχανία ομορφιάς και εμπορίου. Πλέον, ο άνδρας έχει τα δικά του καλλυντικά, τις δικές του απόψεις περί μόδας και έρχεται πιο κοντά στο γυναικείο φύλο με το οποίο σταδιακά σχηματίζει σχέσεις που βασίζονται περισσότερο σε ομοιότητες παρά σε διαφορές τόσο στην εμφάνιση όσο και στη συμπεριφορά.

Έντονα το σκεφτόμουν πως ένας εικοσάχρονος και μία εικοσάχρονη πλέον όταν τους δεις από πίσω δεν διαφέρουν και πολύ. Ο ένας το μαλλί το κόντυνε, ο άλλος το μάκρυνε, τα παντελόνια για τις γυναίκες φάρδυναν και για τους άνδρες στένεψαν ενώ το νέο πρότυπο του metrosexual δεν άργησε να κάνει και εμφανίσεις στις πασαρέλες με φούστες και ψηλοτάκουνα.
Οι σχέσεις; Τι γίνεται όμως με τις σχέσεις; Πλέον τα ζευγάρια βιώνουν μία σύγχυση ρόλων και ταυτοτήτων, μέσα σε τουαλέτες με κοινά νεσεσέρ και κρέμες ενυδάτωσης. Κανένας δεν αγνοεί τις προηγούμενες ανάγκες περί ισότητας των φύλων και εξέλιξης των σχέσεων και προτύπων. Μιλάμε όμως για ισότητα και όχι εξομοίωση, για διακριτές και ισότιμες αλλά διαφορετικές ταυτότητες φύλου που γιορτάζουν την διαφορετικότητα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη.

Αντ’ αυτού έχουμε πλέον ένα φύλο, μία περισσότερο φιλική παρά αμιγώς σεξουαλική και συμπληρωματική σχέση μεταξύ άνδρα και γυναίκας όπου πλέον η Barbie δεν γίνεται αξιοπρόσεκτη γιατί ο Ken είναι πολύ απασχολημένος με την δική του νέα κουπ, μία σχέση όπου η Barbie καλείται να αυξήσει την δική της τεστοστερόνη μίας που η δική της θηλυκότητα έχει πλέον γίνει στόχος και όχι ερέθισμα για το σύγχρονο άνδρα metrosexual.

Το παραμύθι έχει άσχημο τέλος και η μέχρι πρότινος όμορφη, ευτυχισμένη, ξανθιά πριγκίπισσα έχει μεταμορφωθεί η ίδια στον βάτραχο που κάποτε απευχόταν να φιλήσει μέσα σε μία δίνη ανεκπλήρωτων αναγκών και ένα τυφώνα νέων ρόλων και προτύπων. Μόνο που αυτά τα πρότυπα δεν τα ξέρει, δεν τα αποδέχεται, δεν τα διάλεξε… Ή μήπως τα προκάλεσε;

Καλή μου …πού είπες έβαλες τη σιλικόνη για τα μαλλιά;…

Πηγή φωτογραφιών: http://www.cosmo.gr

You may also like