Διαλογισμός: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε…

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που στρέφονται στην τεχνική του διαλογισμού προκειμένου να κατευνάσουν σκέψεις και συναισθήματα εκνευρισμού. Καθώς, όμως, ο νους είναι κάτι που λειτουργεί ασταμάτητα, ορισμένοι νιώθουν πως τελικά η μέθοδος δεν τους εξυπηρετεί. Τι πρέπει να έχουμε, λοιπόν, υπ’ όψιν προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο που όντως ο διαλογισμός βοηθάει;

  01 Ο διαλογισμός μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Ακούγεται περίεργο, σωστά; Κι όμως, κάποιος που ξεκινά να εφαρμόζει τη μέθοδο του διαλογισμού, ειδικά αν είναι αγχωμένος, μπορεί την πρώτη φορά να νιώσει μία έντονη αγωνία. Πράγμα που μπορεί και να τον αποτρέψει από το να το ξανακάνει. Η αλήθεια, όμως, είναι πως σταδιακά η αίσθηση ανησυχίας θα περιορίζεται αν συνεχίσει να διαλογίζεται τακτικά.

02 Η ανησυχία δε θα εξαφανιστεί. Ο διαλογισμός δε θεραπεύει το άγχος. Αποκαρδιωτικό; Όχι τόσο, καθώς ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να το περιορίσει. Πάντα θα υπάρχουν καταστάσεις που μας αγχώνουν. Μακάρι να υπήρχε μία μαγική φράση που μαθαίνεται στο… Hogwarts για να το εξαφανίσουμε! Κάτι τέτοιο, όμως, δεν υπάρχει. Στόχος του διαλογισμού είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος αυτό με νηφαλιότητα.

03 Πάντα υπάρχει χρόνος για διαλογισμό. Ναι, οι ρυθμοί της σημερινής ζωής είναι εξαντλητικοί. Ναι, πολλές φορές νιώθουμε πως ο χρόνος δε μας αρκεί ούτε για τα πιο απλά πράγματα. Όλα, όμως, είναι θέμα προτεραιοτήτων. Αντί, λοιπόν, να αναβάλλουμε με δικαιολογίες το διαλογισμό, τον ενσωματώνουμε στη ρουτίνα μας. Το θέτουμε ως ένα από τα τρία πράγματα που πρέπει να κάνουμε και τότε αυτόματα θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.

04 Ο διαλογισμός είναι τόσο απλός! Υπάρχουν πολλά είδη διαλογισμού, αναλόγως με το τι επιθυμούμε να επιτύχουμε. Άλλος τρόπος για ηρεμία, άλλος για να προσελκύσουμε θετική ενέργεια στη ζωή μας… Επόμενο είναι αυτό να μπερδεύει όσους θέλουν να τον εξασκήσουν. Στην πραγματικότητα, όμως, αρκεί να μείνουμε για λίγοι ώρα… ακίνητοι! Είτε καθιστοί, είτε ξαπλωμένοι, όπως μας βολεύει. Αν εφαρμόσουμε μόνο αυτό, τότε ο διαλογισμός εγγυημένα θα μας προσφέρει αυτό που αναζητάμε σε βάθος χρόνου.

05 Κι η ακινησία είναι αφάνταστα απλή. Έστω ότι για καιρό μένουμε αγύμναστοι και ξαφνικά αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε γυμναστική σε καθημερινή βάση. Θα τρέχαμε με… “το καλημέρα” πέντε χιλιόμετρα; Όχι! Το ίδιο ισχύει και για το διαλογισμό, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως κάθε νέα συνήθεια: με baby steps. Για παράδειγμα, ξεκινάμε με ένα λεπτό ακινησίας (και διαλογισμού) την ημέρα για μία εβδομάδα. Την επόμενη βδομάδα μπορούμε να προσθέσουμε άλλο ένα λεπτό. Την επόμενη ακόμη δύο λεπτά. Στην πορεία θα συνειδητοποιήσουμε πως αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο αβίαστα, καλλιεργώντας έτσι την ικανότητα να πλησιάζουμε το στόχο μας.

06 Ο διαλογισμός δεν είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του άγχους. Κακά τα ψέμματα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθουμε να διαχειριζόμαστε και να περιορίζουμε το stress. Επίσης ο διαλογισμός δεν είναι (απαραίτητα) για όλους. Κάποιον τον βοηθά ένας περίπατος, άλλον η συζήτηση μ’ ένα φιλικό πρόσωπο, άλλος προτιμά να καταγράφει όσα αισθάνεται σ’ ένα ημερολόγιο. Ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος για να επεξεργαστούμε όσα βιώνουμε, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Στόχος του διαλογισμού είναι να αντιμετωπίζουμε ήρεμα και νηφάλια τις καταστάσεις. Αν αυτό το αποτέλεσμα έρχεται με μία μεγάλη βόλτα, τότε αυτή είναι η ιδανική μέθοδος.

  Εφόσον αποδεχθούμε αυτές τις “αλήθειες” για το διαλογισμό, αυτόματα θα γίνει μέρος της ζωής μας, επιτυγχάνοντας έτσι τους στόχους που θέσαμε.

You may also like