Διαμάχη για το δαχτυλίδι της Jane Austen με την Kelly Clarkson

Kelly-Clarkson-Main-2114583Η Kelly Clarkson ενεπλάκη ακούσια σε μία διαμάχη με τη Βρετανία. Ο λόγος είναι ένα δαχτυλίδι που ανήκε στη γνωστή συγγραφέα Jane Austen, το οποίο προσπάθησε η τραγουδίστρια να αγοράσει.
Η τραγουδίστρια, η οποία έχει στην κατοχή της και μία πρώτη έκδοση του βιβλίου της Austen «Persuasion», ξόδεψε £152,450 για το δαχτυλίδι από χρυσό και τυρκουάζ – το οποίο ανήκε στην Austen – σε μία δημοπρασία του Sotheby’s την περασμένη χρονιά.
Η Βρετανική κυβέρνηση, όμως, άσκησε βέτο στην έξοδο του δαχτυλιδιού από τη χώρα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου προκειμένου να το αγοράσει κάποιος από τη Βρετανία. Η Clarkson συμφώνησε να το πουλήσει σε Βρετανό αγοραστή για την ίδια τιμή που το αγόρασε εκείνη.
Μέχρι το Μουσείο Jane Austen – το οποίο ήταν η κατοικία της συγγραφέως – στο Chawton του Hampshire έχει στην κατοχή του £100,000 από ανώνυμο υποστηρικτή προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια. Να σημειωθεί πως στην προηγούμενη δημοπρασία το Μουσείο δεν είχε καταφέρει να πλειοδοτήσει.
Η υπεύθυνη του εράνου κι επιμελήτρια του Μουσείου Louise West δήλωσε: «Είμαστε αισιόδοξοι πως θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε το ποσό».
Η κα West ξεκαθάρισε επίσης πως το Μουσείο δεν έχει καμία αντιπαράθεση με την Kelly Clarkson προσωπικά και την έχει προσκαλέσει να επισκεφθεί το Μουσείο όπου η Austen έγραψε τα έξι βιβλία της την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί τη Βρετανία. Μέχρι τώρα η τραγουδίστρια δεν έχει απαντήσει.
Η κα West δήλωσε επίσης: «Η Kelly Clarkson θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί πως η απαγόρευση εξόδου του δαχτυλιδιού ήταν πολύ πιθανό να συμβεί. Δεν έχουμε τίποτα προσωπικό εναντίον της, ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι στη θέση της. Συμβαίνει συνέχεια, αλλά ξέρουμε πως είναι κρίμα για εκείνη.
Jane Austenring Kelly Clarkson2“Το δαχτυλίδι, όμως, πρέπει να παραμείνει στη χώρα, καθώς έχουν απομείνει πολύ λίγα προσωπικά αντικείμενα της Jane Austen και θα ήταν σπουδαίο αν καταφέρναμε να τα επιστρέψουμε στο σπίτι όπου πιθανότατα το φορούσε, πόσο μάλλον όταν φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έκδοση του “Περηφάνια και Προκατάληψη”».

Στο Μουσείο ήδη φυλάσσονται δύο ακόμη αντικείμενα από τα κοσμήματα που ανήκαν στη συγγραφέα, ένα βραχιόλι από τυρκουάζ κι ένας σταυρός από τοπάζι.
Από τότε που απεβίωσε η συγγραφέας το 1817 στο Winchester, το δαχτυλίδι πέρασε στην αδερφή της, Cassandra, η οποία στη συνέχεια το έδωσε στη νύφη της, Eleanor Austen, για τον αρραβώνα της με τον αδερφό των αδερφών Austen, ιερέα Henry Thomas Austen.

Πηγή:The Independent

Προσωπικό σχόλιο: Kelly, ΟΚ, ξέρουμε πως έχεις λεφτά για ξόδεμα, αλλά όταν μιλάμε για ιστορικά κειμήλια, καθόμαστε ήσυχα, σαν καλά κοριτσάκια!

You may also like