Δώσε στο μπάνιο σου μεγαλύτερη διάρκεια… και νόημα!

Καλό είναι να διαβάσεις γιατί κάνει καλό στην υγεία αλλά και στην ψυχολογία σου, αλλά και τους τρόπους που θα μπορέσεις να απολαύσεις σωστά την επόμενη φορά το μούλιασμα στην μπανιέρα!

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Πολύ τις ζηλεύω τις κυρίες στις τηλεοπτικές σειρές και τις κυρίες που χαλαρώνουν (λες για ώρες ατελείωτες!) στη μπανιέρα τους… Απολαμβάνοντας το αφρόλουτρό τους με την αγαπημένη τους μουσική κι ένα ποτήρι κρασί! Πραγματικά θέλω να μπω στην οθόνη και να τις ρωτήσω “ΠΟΤΕ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΤΕ;;;”!

               Οι έντονοι ρυθμοί τη καθημερινότητας συχνά μας κάνουν να αδημονούμε για την ώρα που το ζεστό νερό θα δώσει μία αίσθηση ξεκούρασης στο σώμα μας. Όμως αυτή περιορίζεται στο σύντομο ντους. Στην ουσία, πού και πού πρέπει να κακομαθαίνουμε λίγο τον εαυτό μας και να αφιερώνουμε λίγο χρόνο παραπάνω με ένα αφρόλουτρο. Εκτός από το εμφανές κίνητρο της καθαριότητας… Το ξέρετε ότι συμβάλλει στους ερεθισμούς που προκαλούνται από τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων στις ανώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας; Το αφρόλουτρο μπορεί να μας ωφελήσει ακόμη περισσότερο. Πώς;

Ένα αφρόλουτρο μετά την προπόνηση;

               Κατ’ αρχήν ένα ζεστό αφρόλουτρο θα ανακουφίσει τους μύες και τις αρθρώσεις μας. Οι εντάσεις κάθε μέρας συσσωρεύονται ακριβώς εκεί και η κατάσταση γίνεται κάπως πιο περίπλοκη όταν ασκούμαστε. Φυσικά δε λέμε να περιορίσετε τη γυμναστική σας! Αλλά κάνοντας ένα αφρόλουτρο 3 ή 4 φορές την εβδομάδα χρησιμοποιώντας άλατα μπάνιου οι μύες θα χαλαρώσουν και θα είναι πιο εύκολη κι η προπόνησή μας.

Η σημασία του στην ψυχολογία μας…

               Σημαντικό είναι, όμως, να αναφέρουμε και την επίδραση ενός ζεστού αφρόλουτρου στην ψυχολογία και τη διάθεσή μας. Μάλιστα, αν γίνει σωστά (με αιθέρια έλαια, άλατα, μουσική και αρωματικά κεριά!) είναι το highlight του επιδιωκόμενου self care! Λειτουργεί ως μία εξαιρετική μορφή διαλογισμού. Το οποίο σημαίνει ότι μας επιτρέπεται να βιώνουμε το παρόν και μας βοηθά να ξεφύγουμε για λίγο από όσα μας αγχώνουν. Επίσης μπορεί να συμβάλλει στην ποιότητα του ύπνου. Άλλωστε, αν το μυαλό είναι ήρεμο, τότε κι ο ύπνος μας είναι γλυκός. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης έρευνες που συνδέουν ένα αφρόλουτρο διάρκειας μισής ώρας με τη μείωση των ορμονών που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ επίσης αναφέρεται κι αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης. Η σεροτονίνη, όπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν, είναι η ορμόνη – νευροδιαβιβαστής που επιφέρει την καλή μας διάθεση.

               Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν πως το αφρόλουτρο δεν πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση… Ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να έρθουμε αντιμέτωποι με ξηρότητα του δέρματος. Ακόμη, τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε αφρόλουτρα δεν πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, αλλιώς μπορεί η ξηρότητα να ενταθεί και να προκληθεί ερεθισμός ή ακόμη και δερματίτιδα.

               Πείστηκες πως την επόμενη φορά μπορείς να κάτσεις λίγο παραπάνω στη μπανιέρα σου; Κάνε την εμπειρία να αξίζει! Δημιούργησε το χώρο έτσι ώστε να σε ικανοποιεί και να σε χαλαρώνει, γέμισε τη μπανιέρα με ζεστό (όχι καυτό νερό, ειδάλλως οι υδρατμοίλ θα σου προκαλέσουν ζαλάδα) και πρόσθεσε ένα προϊόν που θεωρείς πως θα σε βοηθήσει στο στόχο σου – είτε πρόκειται για αιθέρια έλαια, είτε για bathbombs είτε απλά για το αγαπημένο σου σαπούνι ή gel μπάνιου για αφρό!

               Αυτό ήταν! Τώρα δε χρειάζεται και να ζηλεύω την κάθε πρωταγωνίστρια που “μουλιάζει” στη μπανιέρα ακούγοντας jazz! We can do it too!

               Πηγή: Cleveland Clinic

Photo credits: @brucemars (unsplash)

You may also like