Sunday movie night: Apollo 13

Βράδυ χειμωνιάτικης Κυριακής έφτασε και το καθιερωμένο μας ραντεβού παραμένει σταθερή αξία. Είναι η ώρα που, ειδικά τώρα, θέλουμε να βιώσουμε ξανά τη μαγεία του κινηματογράφου σε μία κλειστή αίθουσα. Ακόμη κι αν δε μπορούμε να το απολαύσουμε ακόμη αυτό, το next best thing είναι να καθίσουμε αναπαυτικά στην αγαπημένη μας γωνίτσα, να σβήσουμε τα φώτα… Kαι να αναπαράγουμε την εμπειρία στο σπίτι μας. Κι απόψε σας έχω την ιδανική πρόταση για αυτό!

Ο Jim Lovell (Tom Hanks) ονειρεύεται αυτό που έζησαν ο Neil Armstrong κι ο Buzz Aldrin. Eναν περίπατο στο φεγγάρι. Και τελικά η ευκαιρία βρίσκεται μπροστά του! Καθώς καλείται να ηγηθεί της αποστολής “Apollo 13”, της τρίτης κατά σειρά απόπειρας της NASA να πατήσει ανθρώπινο πόδι στη Σελήνη. Η έξαψη της εμπειρίας κατακλύζει τον Jim όπως και τους συγκυβερνήτες του Fred Haise (Bill Paxton) και τον Jack Swigert (Kevin Bacon), με τον τρίτο να αντικαθιστά την τελευταία στιγμή τον Ken Mattingly (Gary Sinise). Η εκτόξευση γίνεται επιτυχώς. Όμως δύο μέρες μετά η έκρηξη μίας από τις δεξαμενές οξυγόνου θέτει σε κίνδυνο την αποστολή αλλά και τη ζωή των τριών αστροναυτών. Και κάπως έτσι ξεκινά μία ιστορική επιχείρηση διάσωσης, με την ανθρωπότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα…

Η ταινία “Apollo 13” βασίζεται στο βιβλίο του Jim Lovell “Lost Moon: The Perilous Voyage of Apollo 13”. H συγγραφή του βιβλίου έγινε σε συνεργασία με τον Jeffrey Kluger. Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν οι William Broyles Jr. (“Entrapment”) και Al Reinert (“Final Fantasy: The Spirits Within”). Ενώ η σκηνοθεσία είναι του Ron Howard (“A Beautiful Mind”, 2001).

Antigone’s Thoughts

Όταν ο Ron Howard αποφασίζει να αφηγηθεί μία πραγματική ιστορία, πρέπει να πούμε πως μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και σπεσιαλίστας. Και ναι, κάποια περιστατικά πιθανώς να προστέθηκαν “ποιητική αδεία”… Όμως αυτές οι προσθήκες είναι που κάνουν την ιστορία της αποστολής Apollo 13 ακόμη πιο συναρπαστική. Παρά το ομολογουμένως κλειστοφοβικό περιβάλλον στο οποίο εξελίσσεται το μεγαλύτερο τμήμα της ταινίας, ο Howard καταφέρνει να προκαλέσει την ίδια ένταση συναισθημάτων που προφανώς βίωσαν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους άντρες που στελέχωσαν την αποστολή, αλλά και σε αυτούς στην επιφάνεια της Γης, στο Κέντρο Ελέγχου της NASA. Η αγωνία που κατακλύζει το μικρό σκάφος στο διάστημα αλλά και την αίθουσα του κέντρου ελέγχου μεταφέρεται αυτούσια στο θεατή. Παρά το γεγονός πως η κατάληξη δεν μπορεί να θεωρηθεί spoiler alert, η δυναμική είναι η ίδια.

Ο Howard αποτυπώνει το φόβο αλλά και την ελπίδα των τριών αστροναυτών και της ομάδας διάσωσης με ευφυή μεθοδικότητα. Χρησιμοποιει κάθε σημαντική λεπτομέρεια που έπαιξε ρόλο στην τελική έκβαση της επικίνδυνης αυτής διαστημικής αποστολής. Στα πλάνα του επιστρατεύει κάθε γωνία που μπορεί να εκμεταλλευτεί.Μάλιστα, η κατάλληλη χρήση της φωτογραφίας κάνει ακόμη πιο γραφικό αυτό το ιστορικό δράμα που έφτασε να διεκδικεί (μεταξύ άλλων) τα Oscars Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.

The cast

Δεν παρέλειψε, βεβαίως να επιλέξει και τους κατάλληλους ανθρώπους για τον κάθε χαρακτήρα. Ο Tom Hanks, ένας ικανότατος ηθοποιός που μπορεί να προκαλέσει την εμπάθεια (και δε χρησιμοποιώ τη λέξη με την ειρωνική έννοια που δυστυχώς έχει αποκτήσει εντελώς λανθασμένα) αποδίδει άριστα το ρόλο του επικεφαλής της ομάδας Jim Lovell, με τους Bill Paxton και Kevin Bacon να τον πλαισιώνουν άψογα. Την ίδια βαρύτητα όμως, ο Howard έδωσε και στο Κέντρο Ελέγχου, ιδίως με την επιλογή του Ed Harris στο ρόλο του Διευθυντή Επιχειρήσεων Gene Kranz.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν:Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon, Gary Sinise, Ed Harris, Kathleen Quinlan, κ.α.

You may also like