Εγκέφαλοι σκύλου κι ανθρώπου: κι όμως, υπάρχει σχέση!

Dogs & Humans 3Κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε ακούσει φίλους σας να ισχυρίζονται πως τα κατοικίδια τους τους καταλαβαίνουν. Μία νέα έρευνα έρχεται για να τους επιβεβαιώσει.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που σκοπό είχε να κάνει τη σύγκριση ανάμεσα στους ανθρώπινους εγκεφάλους και σ’εκείνους μη πρωτευόντων ζώων, η οποία κι έδειξε πως οι σκύλοι έχουν συγκεκριμένες περιοχές στον εγκέφαλό τους σχετικές με τους ήχους, όπως κι οι άνθρωποι. Ο εγκέφαλος του σκύλου, όπως εκείνος του ανθρώπου, είναι εξίσου ευαίσθητοι σε ακουστικά ερεθίσματα που χαρακτηρίζονται από συναίσθημα, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology («Σύγχρονη Βιολογία») στις 20 Φεβρουαρίου.

Τα ευρήματα δείχνουν πως οι περιοχές αυτές του εγκεφάλου που αφορούν τη φωνή εξελίχθηκε τουλάχιστον εκατό εκατομμύρια χρόνια πριν, την εποχή του τελευταίου κοινού προγόνου του ανθρώπου και του σκύλου. Επίσης δίνει μία νέα οπτική στην ξεχωριστή σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον καλύτερό του φίλο από το ζωικό βασίλειο και βοηθά να εξηγηθούν οι μηχανισμοί της συμπεριφοράς που έκανα τη σχέση τόσο ισχυρή εδώ και χιλιάδες χρόνια.
«Οι σκύλοι κι οι άνθρωποι μοιράζονται ένα παρόμοιο κοινωνικό περιβάλλον», δηλώνει ο Attila Andics του Συγκριτικού Κέντρο Ερευνών Ηθολογίας στην Ουγγαρία. «Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν πως χρησιμοποιούν και παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς επεξεργασίας κοινωνικών πληροφοριών. Αυτό μπορεί να υποστηρίζει την επιτυχία της φωνητικής επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο είδη.

cd40a303bb408039ac901f14af058d90Ο Andics κι οι συνεργάτες του εκπαίδευσαν έντεκα σκύλους προκειμένου να παραμείνουν ακίνητοι για μία μαγνητική τομογραφία. Αυτό τους επέτρεψε να κάνουν την ίδια απεικόνιση των νεύρων σε σκύλους και σε ανθρώπους που συμμετείχαν – κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Έτσι κατέγραψαν τις εγκεφαλικές δραστηριότητες τόσο των σκύλων όσο και των ανθρώπων, ενόσω εκείνοι άκουγαν περίπου διακόσιους ήχους από σκύλους και ανθρώπους, από κλαψούρισμα και κλάμα έως παιχνιδιάρικο γάβγισμα και γέλιο.

Τα αποτελέσματα των μαγνητικών έδειξαν πως τόσο ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όσο κι αυτός του σκύλου περιλαμβάνουν περιοχές επεξρργασίας της φωνής σε κοινά σημεία. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως οι περιοχές αυτές στον εγκέφαλο του σκύλου αντιδρούν περισσότερο σε άλλους σκύλους τη στιγμή που οι περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου αντιδρούν περισσότερο σε άλλους ανθρώπους.

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης σημαντικές ομοιότητες στο τρόπο με τον οποίο οι εγκέφαλοι των ανθρώπων και των σκύλων επεξεργάζονται φορτισμένους συναισθηματικά ήχους. Και στα δύο είδη, μία περιοχή κοντά στον πρωτογενή ακουστικό φλοιό αντέδρασε περισσότερο με χαρούμενους ήχους σε σχέση με τους πιο δυσάρεστους. Ο Andics λέει πως οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν με την κοινή ανταπόκριση των δύο ειδών στο συναίσθημα.

Βέβαια, υπήρχαν και διαφορές: στους σκύλους, το 48% όλων των ευαίσθητων σε ήχους εγκεφαλικών περιοχών αντέδρασε πιο έντονα σε ήχους παρά σε φωνές. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους ανθρώπους, καθώς μόνο 3 % των αντίστοιχων περιοχών έδειξε μεγαλύτερη αντίδραση σε μη φωνητικούς παρά σε φωνητικούς ήχους.

Η έρευνα αυτή είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση του γιατί οι σκύλοι δείχνουν τέτοια αξιοσημείωτη ικανότητα να αντιλαμβάνονται το συναίσθημα των ιδιοκτητών τους. «Αυτή η μέθοδος προσφέρει ένα νέο τρόπο εξερεύνησης της νευρικής επεξεργασίας στους σκύλους», λέει ο Andics. «Επιτέλους ξεκινάμε να καταλαβαίνουμε το πώς ο καλύτερός μας φίλος μας κοιτάζει και συμμετέχει στο κοινωνικό μας περιβάλλον.».

Πηγή: Science Daily
Photos: Pinterest

Προσωπικό σχόλιο: Αυτά να τα βλέπουν όσοι υποτιμούν τη συντροφιά ενός σκύλου! Αντιλαμβάνεται πολλά περισσότερα από άλλους του δίποδου «είδους»!

You may also like