Εργαζόμενη μαμά, πετυχημένη κόρη…

Mother and baby in home office with laptopΤο επιβεβαιώνουν και οι έρευνες… το να είστε εργαζόμενη μητέρα, δεν σημαίνει απλά ότι προσφέρετε και με το παραπάνω στο σπίτι, αλλά ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσετε κόρες που θα πετύχουν επαγγελματικά στο μέλλον! Φανταστικό;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Διεθνές Πρόγραμμα Κοινωνικής Έρευνας σε 50.000 ενήλικες από 25 χώρες, φαίνεται ότι οι εργαζόμενες μητέρες μεγαλώνουν τα παιδιά τους με ένα τέτοιο τρόπο – ιδιαίτερα τις κόρες – που τους οδηγεί στην επιτυχία στην μετέπειτα ζωή τους.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα οι κόρες των εργαζόμενων μαμάδων αφού ολοκληρώνουν τις σπουδές τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να ασχοληθούν με εποπτικούς ρόλους και να κερδίσουν υψηλά εισοδήματα. Σε ολόκληρο τον κόσμο το 69% των γυναικών που είχαν εργαζόμενες μαμάδες, δούλευαν και οι ίδιες και μάλιστα το 22% σε εποπτικό ρόλο και αντίθεση με το αντίστοιχο 66% των γυναικών που είχαν μαμάδες οι οποίες ασχολούνταν με τα οικιακά.

Η επιρροή αυτή δεν είναι τόσο ισχυρή στις σταδιοδρομίες των αγοριών είναι επειδή – όπως εξηγούν οι ερευνητές – οι άντρες από αρχαιοτάτων χρόνων είναι ενεργοί στον επαγγελματικό στίβο. Φαίνεται επίσης ότι οι γιοι των εργαζόμενων μητέρων περνούν αρκετό χρόνο στο σπίτι – αφιερώνουν περίπου επτάμιση ώρες για τη φροντίδα των παιδιών καθώς και 25 λεπτά σε δουλειές του σπιτιού.

working_mom«Οι περισσότερες μητέρες που δουλεύουν είναι ένοχες και πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα ήταν πολύ καλύτερα αν έμεναν σπίτι. Φαίνεται όμως ότι τα παιδιά τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στην ενήλικη ζωή τους, αν οι μαμάδες τους δουλεύουν στην παιδική τους ηλικία»,δήλωσε ο Kathleen McGinn, καθηγητής στο Harvard Business School και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη θεώρησε «εργαζόμενη μητέρα» οποιαδήποτε μητέρα απασχολούνταν έξω από το σπίτι προτού το παιδί της γίνει 14 ετών, δεν κάνει δηλαδή διακρίσεις στα χρόνια εργασίας ή στην ηλικία του παιδιού όταν πρωτοξεκίνησε η εργασία . Επίσης τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν κατ΄ανάγκη την αιτιώδη συνάφεια – το γεγονός δηλαδή ότι αυτές οι γυναίκες έγιναν επιτυχημένες επειδή είχαν εργαζόμενες μητέρες.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας σίγουρα θα φέρουν μια ανάσα ανακούφισης σε όσες μητέρες εργάζονται και δεν είναι σίγουρες για την επιλογή τους.
Άραγε συμβαίνει και με τους γιους;
Πηγή: baby.gr, κείμενο: Αθανασιάδου Βιολέττα

You may also like