Ετοιμάζεις λίστα New Year Resolutions για την υγεία σου;

Κοντεύουμε να αποχαιρετίσουμε το 2019 κι είναι αυτές οι μέρες που αναλογιζόμαστε όσα θα θέλαμε να πετύχουμε και που για τον Α ή Β λόγο δεν καταφέραμε. Κατά συνέπεια, σκεφτόμαστε όσα επιθυμούμε να κατακτήσουμε με τη νέα χρονιά που έρχεται. Κάποιοι από αυτούς τους στόχους επικεντρώνονται στη συνολική καλή μας υγεία. Αν σε “έπιασα” να κάνεις τη δική σου λίστα με τίτλο “New Year Resolutions”, τότε πιθανώς να βρεις ενδιαφέρουσες τις προτάσεις της καρδιολόγου της Cleveland Clinic, Leslie Cho.

                01 Πάρε απόφαση να χάσεις βάρος. Είναι ίσως από τα πρώτα που συμπληρώνουμε στη λίστα των στόχων μας για τη νέα χρονιά, όμως σύμφωνα με τη dr. Cho είναι κι από τους πρώτους που τελικά εγκαταλείπουμε! Αν, όμως, λάβουμε σοβαρά τα οφέλη της προσπάθειας, τότε θα αφοσιωθούμε περισσότερο σ’ αυτόν, όπως περιορισμός του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, αυξημένη χοληστερίνη, διαβήτης κι υπέρταση. Για να το πετύχουμε, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής παρά μία δίαιτα. Έτσι κάνουμε πιο προσεγμένες διατροφικές επιλογές και φροντίζουμε να ασκούμαστε τακτικά.

               02 Μην παραμελείς το ετήσιο ιατρικό checkup. Εκτός του ότι αποκλείουμε τυχόν σοβαρότερες παθήσεις, ένας ετήσιος έλεγχος επιτρέπει στο γιατρό μας να παρακολουθεί την αρτηριακή μας πίεση και τα επίπεδα του σακχάρου. Έτσι θα έχουμε μία επιπλέον υποστήριξη στην υιοθέτηση καλύτερων συνηθειών. Και βέβαια εμείς οι γυναίκες δεν αμελούμε την ετήσια μαστογραφία αλλά και το τεστ Παπανικολάου.

               03 Περιόρισε το άγχος στη ζωή σου. Δυστυχώς το άγχος της καθημερινότητας είναι ένα από τα αίτια της αύξησης των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Φροντίζουμε, λοιπόν, να αφιερώνουμε χρόνο σε ό,τι μας χαλαρώνει, είτε είναι διαλογισμός, είτε ένα καλό βιβλίο είτε μία βόλτα με φίλους. Κι αν και γενικότερα καλό είναι να περιορίζεται η χρήση του διαδικτύου, υπάρχουν tutorials κι εφαρμογές που μπορούν να μας καθοδηγήσουν σωστά στο να αποβάλλουμε τυχόν εντάσεις.

               04 Κοιμήσου περισσότερο. Ο ανεπαρκής ύπνος αλλά κι η κακή του ποιότητα οδηγούν συχνά σε υπερφαγία και κατ’ επέκταση σε υπέρταση. Καιρός, λοιπόν, να μάθουμε το σώμα μας να κοιμάται καλύτερα περιορίζοντας την καφεΐνη και τη χρήση κινητού ή υπολογιστών πριν τη βραδινή κατάκλιση κι αποκτώντας μία ρουτίνα που θα μας προετοιμάζει για όνειρα γλυκά.

               05 Κόψε το τσιγάρο και βάλε μέτρο στην κατανάλωση καφεΐνης κι αλκοόλ. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει και να εξισορροπήσει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, οπότε ένα πιο υγιεινό lifestyle θα είναι ακόμη πιο εφικτό. Η δε μειωμένη κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη και του αλκοόλ θα περιορίσει σημαντικά το άγχος κι αυτό θα είναι πιο διαχειρίσιμο όταν προκύπτει.

               Οπωσδήποτε δεν ξεχνάμε πως ο γιατρός μας είναι ο καλύτερός μας σύμμαχος στο να μας συμβουλεύσει καταλλήλως προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.

Το να διεκδικούμε καλύτερη υγεία για εμάς αλλά και για αυτούς που αγαπάμε είναι από τους βασικότερους στόχους που μπορούμε να θέσουμε για μία καλύτερη ζωή σε κάθε της πτυχή. Ας κάνουμε, λοιπόν, τα New Year Resolutions μας να αξίζουν το κόπο!

               Πηγή: Cleveland Clinic

               Photo credits: Men’s Health, The Conversation

You may also like