Ηνωμένες Πολιτείες: Διαλογισμός αντί τιμωρίας στα σχολεία

               Οι αναμνήσεις των περισσότερων από εμάς από την τιμωρία στο δημοτικό σχολείο είναι αν μη τι άλλο όχι ιδιαίτερα ευχάριστες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα γράφαμε σε μία σελίδα περίπου 30 φορές “Δε θα…”, στη χειρότερη θα στερούμασταν το πολυαναμενόμενο διάλειμμα! Μαμά δεν είμαι! Όμως πιστεύω πως ένα ζωηρό παιδί δεν είναι κακό, ακόμη κι όταν κάνει αταξία. Πώς όμως μπορείς να ηρεμήσεις ένα ζωηρό παιδί χωρίς να το τιμωρήσεις;

               Η απάντηση έρχεται από το δημοτικό σχολείο Robert W. Coleman του Maryland στη Βαλτιμόρη όπου τα άτακτα πιτσιρίκια, αντί να στέκονται τιμωρία στη γωνία, οδηγούνται σε ένα δωμάτιο διαλογισμού. Ναι, σωστά διαβάσατε! Συγκεκριμένα, πηγαίνουν σε μία προκαθορισμένη αίθουσα όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κάνουν εύκολες διατάσεις της yoga καθώς κι απλές ασκήσεις διαλογισμού. Στόχος είναι αποβάλλουν το άγχος και η υπερένταση που πιθανώς προέκυψε στη διάρκεια των διδακτικών ωρών.

Το πρόγραμμα του σχολείου Robert W. Coleman

               Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που το σχολείο οργάνωσε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ The Holistic Life Foundation, προκειμένου τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν το άγχος με πιο εποικοδομητικές μεθόδους. Στην αίθουσα, μάλιστα, παρίσταται ένα μέλος της Οργάνωσης ώστε να βοηθήσει τα παιδιά να διαχειριστούν τις καταστάσεις που τα οδήγησαν στην αταξία.

               Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως τα περισσότερα παιδιά έρχονται από κάποιο υποβαθμισμένο περιβάλλον, με το (δυστυχώς) αξιοσημείωτο ποσοστό του 25% να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Carlillian Thompson δηλώνει πως υπάρχουν ακόμη κι άστεγοι μαθητές… Επομένως είναι σημαντικό το σχολείο να είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για αυτά που θα τους παρέχει και τη δέουσα ηρεμία. Ακόμη τονίζει πως χάρη στο πρόγραμμα “Mindful Moment” σπάνια αναγκάζεται να μιλήσει σε μαθητές για σωφρονιστικές ενέργειες.

               Και βεβαίως αυτή η πρωτοβουλία του Robert W. Coleman Elementary έχει δεχθεί ευρεία αποδοχή από τους ακαδημαϊκούς κύκλους.

               Αυτή η πανέμορφη είδηση έρχεται από το vt.com μέσω το αγαπημένου μας The Happy Broadcast!

               Featured image: unsplash.com/@marcus_wallis

You may also like