Η δύναμη του ανανά: 5 λόγοι για να τον βάλεις στη διατροφή σου

Ο ανανάς είναι κάτι περισσότερο από ένα υπέροχο τροπικό φρούτο με μοναδική γεύση και εξωτερική εμφάνιση. Είναι ένα φρούτο που προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία και μπορείς να το απολαύσεις είτε σκέτο κομμένο σε φέτες, είτε να το βάλεις στη φρουτοσαλάτα και στο γιαούρτι σου. Πριν βάλεις λοιπόν τον ανανά στη διατροφή σου, διάβασε παρακάτω πως και γιατί θα βοηθήσει τον οργανισμό σου.

  • Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C

Η ξεχωριστή θρεπτική ουσία του ανανά, είναι η βιταμίνη C, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει αντιοξειδωτικά οφέλη. Ένα φλιτζάνι ανανά περιέχει 78,9 mgβιταμίνης C, ενώ η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι αρκετά σημαντική γιατί ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την επούλωση σε όλο το σώμα και βοηθάει στην αποκατάσταση των τραυμάτων αλλά και στην απορρόφηση του σιδήρου.

  • Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Μπορεί να μην έχει αποδειχτεί ακόμα ότι ο ανανάς μπορεί να βοηθήσει τον μεταβολισμό σου όμως πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή φρούτου ως σνακ γιατί έχει ελάχιστες θερμίδες, σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και φυσικά δεν περιλαμβάνει κορεσμένα λιπαρά ή transλιπαρά. Αν λοιπόν θες να χάσεις βάρος, δώσε ένα boost στη διατροφή σου με τον ανανά, μιας και θα νιώθεις χορτασμένη, καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες.

  • Βοηθάει να έχουμε υγιή οστά

Μαζί με το ασβέστιο,  ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει στον ανανά και είναι απαραίτητο για την διατήρηση ισχυρών οστών, είναι το μαγγάνιο. Το μαγγάνιο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της οστεοπόρωσης και στη βελτίωση της συνολικής πυκνότητας των οστών, γι’ αυτό όσο πιο πολύ μπορείς βάλε στην καθημερινότητα σου τον ανανά. Και υπέροχος γλυκός ανανά και γερά οστά!

  • Η κατανάλωση ανανά μπορεί να βοηθήσει στην πέψη

Ο ανανάς περιέχει βρωμελαϊνη, το οποίο είναι ένα μείγμα ενζύμων που μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και πρήξιμο, ενώ μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Επίσης έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της πέψης αλλά και την θεραπεία των πεπτικών διαταραχών.

  • Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά

Σύμφωνα με μελέτες, ο ανανάς είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ιδίως φλαβονοειδών, φαινολικών και βιταμίνης C. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις στα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες από την άλλη, είναι μόρια που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη και να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, τα οποία μπορείς να αποφύγεις αν βάλεις στη διατροφή σου τα αντιοξειδωτικά.

Photo credits:  pexels.com

You may also like