Η Ευτυχία Βαρθαλίτη, ιδρύτρια του Barre Body DigiLab, μας παρουσιάζει το Βarre à terre

Καιρός να σκεφτούμε «out of the box»! Όταν σκεφτόμαστε τη γυμναστική, να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορούμε να την κάνουμε σπίτι μας! Εάν δεν το έχετε τολμήσει, μέχρι σήμερα, μήπως ήρθε η ώρα; 

Η πανδημία μάς βρήκε έτοιμους να τολμήσουμε! Και όπως λέει το ρητό «ο τολμών, νικά». Έτσι, δημιουργήθηκε το Barre Body DigiLab, το πρώτο, στην Ελλάδα, αμιγώς ψηφιακό εργαστήριο εκγύμνασης και ευεξίας, το οποίο έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας, με περισσότερες από 500 ώρες online μαθημάτων! 

Εμπνεύστρια αυτής της ιδέας είναι η Ευτυχία Βαρθαλίτη, η οποία, παράλληλα, με τις σπουδές στο Marketing, έχει αποφοιτήσει και από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Νίκη Κονταξάκη – Νικολλέτα Μπακάλη». Απόκτησε το πτυχίο Καθηγήτριας Χορού και έχει πολλές συνεργασίες και δουλειές στο ενεργητικό της. Με την Ευτυχία τυγχάνει να είναι και συνάδελφοι σε κάποιον άλλον οργανισμό, με την Βαλεντίνα Παπαλάμπρου, στην οποία παραχώρησε την συνέντευξη κι έζησε, από την αρχή, τη δημιουργία του Barre Body Digilab.

*Τι ακριβώς είναι το barre à terre;

Το barre à terre βασίζεται στην τεχνική του μπαλέτου και συναντά το fitness με ασκήσεις δύο επιπέδων, στο πάτωμα και σε όρθια θέση. Με την αντίσταση του εδάφους ενδυναμώνουμε, καθώς και ελευθερώνουμε σιγά σιγά τις κλειδώσεις μας, για να βρούμε τη σωστή στάση του σώματός μας. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι χορευτές του κλασικού μπαλέτου διαθέτουν την καλύτερη στάση σώματος, κάτι που είναι πολύ αναγκαίο στην καθημερινότητα όλων μας. 

Η τεχνική του Barre à Terre χρησιμοποιείται από τους χορευτές του κλασικού μπαλέτου ως μέσον για ενδυνάμωση και επιμήκυνση των μυών, απαραίτητα στοιχεία για την απόδοσή τους. 

Έκτοτε, έχει εξελιχθεί σε μία μέθοδο εκγύμνασης για όποιον αναζητεί την αύξηση της αντοχής και της ευελιξίας και, συγχρόνως, να γνωρίσει τις βασικές αρχές του κλασικού μπαλέτου.

*Τι περιλαμβάνει ένα μάθημα barre à terre? 

Το μάθημα, αρχικά, πραγματοποιείται στο πάτωμα (à terre), με μία σειρά ασκήσεων, εμπνευσμένη από τις ασκήσεις της μπάρας του μπαλέτου (barre). Στη συνέχεια ακολουθούν ασκήσεις για την ενεργητική επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης… Κι ολοκληρώνεται με ασκήσεις διατάσεων (stretching).

Μέσα από χορογραφημένες ασκήσεις στο πάτωμα και στην μπάρα, εκμεταλλευόμαστε τo δικό μας σωματικό βάρος για ενδυνάμωση και σταθεροποίηση, καθώς αποκτούμε καλύτερες κινητικές συνήθειες.

*Τι προσφέρει ένα μάθημα barre à terre; 

Αυτό το ευεργετικό σύστημα εκγύμνασης θα σας προσφέρει ορθοσωμία, μυική σύσφιξη, ευλυγισία, επιμήκυνση σπονδυλικής στήλης και σωστή κατανομή βάρους και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Οι χορευτικές ασκήσεις εδάφους σμιλεύουν το σώμα, προσφέροντάς του χάρη και πλαστικότητα.

Τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν, γιατί θα πετύχετε ακόμη και την αύξηση του ύψους σας! 

Επιπλέον, αν η κύρια σας άθληση είναι το τρέξιμο… Το barre à terre μπορεί να σας ενισχύσει με τις διατάσεις του. Ένας πιο εύκαμπτος μυς είναι πιο δυνατός! 

Όλα τα προγράμματα είναι live και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε από την άνεση του σπιτιού σας, όπου κι αν βρίσκεστε. Ακόμη και αν βρίσκεστε στην άλλη άκρη της γης!

*Το barre à terre μοιάζει με τη μέθοδο pilates;

Έχει αρκετές ομοιότητες και αρκετές διαφορές. 

Η ομοιότητα έγκειται στο ότι και τα δύο βελτιώνουν την ευελιξία και τη στάση του σώματος. Σμιλεύουν και ενδυναμώνουν τους μύες στο φυσιολογικό μέγεθός τους, αποφεύγοντας το περιττό «πρήξιμο». Βοηθούν,επίσης, στη μείωση των ορμονών του στρες και απελευθερώνουν ενδορφίνες, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση. 

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι ο εξοπλισμός. Το barre à terre χρησιμοποιεί απλά το σωματικό βάρος και επικεντρώνεται σε μικρές, έντονες κινήσεις… Παράλληλα με καρδιαγγειακή άσκηση, ώστε οι μύες να ωθούνται στο σημείο της κόπωσης. Το pilates χρησιμοποιεί εξοπλισμό, είναι μη αερόβιο και εναλλάσσεται μεταξύ μικρών και μεγάλων μυϊκών ομάδων.

Επιπλέον το barre à terre, σε αντίθεση με το pilates, αφενός εστιάζει στην έντονη κίνηση των πελμάτων, η οποία μεγιστοποιεί την ενδυνάμωση των ποδιών… Και αφετέρου πετυχαίνει αποτελεσματικότητα στην κίνηση του σώματός σας και στην πλαστικότητά του.

*Χρειάζεται να έχουμε εμπειρία στην τεχνική του μπαλέτου, για να παρακολουθήσουμε το μάθημα;

Παρόλο το ότι το barre à terre γεννήθηκε από το κλασικό μπαλέτο, δεν είναι απαραίτητο να έχετε χορευτική εμπειρία, για να το παρακολουθήσετε.

Είτε θέλετε να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας,  είτε να ενδυναμώσετε το κέντρο σας και την ελαστικότητά σας… Είτε να ξεφύγετε από τη μονοτονία της γυμναστικής σας, το barre à terre είναι για εσάς! 

Απλώς φορέστε άνετα ρούχα, που θα σας επιτρέψουν να κινηθείτε και να τεντωθείτε και …. ξεκινήστε!!!

*Ενέχει κινδύνους να παρακολουθήσουμε το barre à terre, διαδικτυακά;

Η εκγύμναση στο σπίτι με το barre à terre είναι ακίνδυνη. Η σαφής καθοδήγηση σε κάθε μάθημά μας θα σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια! Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προθέρμανση. Θέλουμε να αποτρέψουμε τους τραυματισμούς που μπορεί να προκληθούν, αργότερα, καθώς και στην αποθεραπεία, μέσω των διαστάσεων. 

Εστιάστε στα θετικά της άσκησης από το σπίτι, που δε χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως αργήσετε ή χάσετε κάποιο μάθημα καθώς και στην αποφυγή του συνωστισμού στις κλειστές αίθουσες των γυμναστηρίων. Η άσκηση στο σπίτι είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη λύση

Το Barre Body DigiLab κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας με περισσότερες από 500 ώρες online μαθημάτων, σε 204 ημέρες. Αυτό που συνέβη, αυτήν τη χρονιά, ήταν συγκινητικό! Οι περισσότεροι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν, ενώ νέοι προστέθηκαν στη διαδικτυακή μας παρέα. Παλιοί μας μαθητές ξεκίνησαν πάλι και προσκάλεσαν φίλους τους από επαρχία και εξωτερικό! Στα διαδικτυακά μας μαθήματα, πλέον έχουμε μαθητές από Αγγλία, Γερμανία, Κύπρο, Λουξεμβούργο και Γαλλία. 

Ας σκεφτούμε «out of the box», λοιπόν, και ας συνδεθούμε,online, για να γνωρίσουμε το θαυματουργό barre à terre!

Εκτός από barre à terre, που είναι βασικό πρόγραμμα του Barre Body DigiLab, μπορείτε να βρείτε, επίσης, online μαθήματα Yoga, για όλα τα επίπεδα…Καθώς και μαθήματα για εγκύους και μαμάδες με παιδιά. 

Facebook: Barre-Body-DigiLab

Instagram: @barre_body_digilab/

You may also like