H μαγειρική δε γεμίζει απλά το στομάχι…

 

Για πολλούς η μαγειρική δεν είναι μόνο μία απαραίτητη διαδικασία για τη διατροφή, αλλά μπορεί να είναι τέχνη, χόμπι, ακόμη και μία μορφή διαλογισμού. Αν λοιπόν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που απολαμβάνουν τη μαγειρική από την αρχή μέχρι το τέλος της, σας έχουμε καλά νέα, γιατί εκτός του ότι ικανοποιείτε το στομάχι το δικό σας και των αγαπημένων σας, δραστηριοποιείτε τον εγκέφαλό σας έτσι ώστε να παραμείνει υγιής!

Σύμφωνα με τον dr. Marwan Sabbagh, διευθυντή του Κέντρου Εγκεφαλικής Υγείας Lou Ruvo της Cleveland Clinic, ένα θρεπτικό σπιτικό γεύμα που μοιραζόμαστε με τους δικούς μας όχι μόνο προσφέρει στο σώμα τα απαραίτητα στοιχεία για την καλή του υγεία, αλλά ενισχύει και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Και οι δύο αυτές λειτουργίες είναι βασικές για τη διατήρηση της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας.

Κατά την προετοιμασία του γεύματος διεξάγονται πολλές διεργασίες οι οποίες συγκαταλέγονται στις εκτελεστικές λειτουργίες, οι οποίες μας βοηθούν να προγραμματίσουμε και να ελέγξουμε τις σκέψεις μας και τις κινήσεις μας για το συγκεκριμένο σκοπό. Ο Dr. Sabbagh εξηγεί πως οι εκτελεστικές λειτουργίες είναι εκείνες που καθορίζουν την ικανότητά μας στην οργάνωση, την ιεράρχηση, τη συγκέντρωση, την επίλυση προβλημάτων, την ανάκληση αναμνήσεων και στην εκτέλεση πολλών πράξεων ταυτόχρονα (multitasking). Αυτές οι λειτουργίες εκτελούνται στις προμετωπιαίες περιοχές του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου, οι οποίες περιοχές συνδέονται κι αλληλεπιδρούν και μ’ άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

Αυτό σημαίνει πως, ανεξάρτητα αν σχεδιάζουμε ένα dinner party ή ένα κυριακάτικο τραπέζι με το/τη σύντροφό μας, λειτουργούμε ως εξής κατά την προετοιμασία:

01 Σχεδιάζουμε ένα “πλάνο”. Η αναζήτηση συνταγών μας ωθεί να οραματιστούμε το γεύμα και να οργανωθούμε.

02 Λαμβάνουμε υπ’ όψιν πιθανούς παράγοντες. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν τρώει μπέικον ή πράσινα φασολάκια, η ανάκληση αυτής της ανάμνησης θα μας βοηθήσει να οργανώσουμε το γεύμα έτσι ώστε όλοι να μείνουν ικανοποιημένοι.

03 Η λίστα με τα ψώνια θέλει μνήμη και συγκέντρωση, όμως ακόμη κι αν δεν είναι διαθέσιμα όλα τα υλικά της συνταγής θα πρέπει να αυτοσχεδιάσουμε… κι αυτό δραστηριοποιεί τον εγκέφαλο!

04 Το multitasking κι η οργάνωση είναι οι δεξιότητες που θα μας βοηθήσουν ώστε η προετοιμασία να γίνει έτσι ώστε όλα τα πιάτα να είναι έτοιμα την ώρα που πρέπει.

Επειδή, όμως, πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάτι να πάει… στραβά στο γεύμα, στις εκτελεστικές λειτουργίες συγκαταλέγεται κι η διαχείριση της ενόχλησης κι εν γένει ο έλεγχος των συναισθημάτων. Εξάλλου, κι ο ίδιος ο dr. Sabbagh επισημαίνει πως η χάρη κι η αυτοσυγκράτηση είναι δείγματα ενός υγιούς εγκεφάλου!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείτε να μαγειρεύετε στην κουζίνα, νομίζω πως θα δείτε με νέα ματιά την όλη διεργασία!

You may also like