Η Μεσόγειος στο πιάτο σας, για γερή καρδιά και μυαλό «ξυράφι»

mediterranean foodΕμείς, οι λαοί της Μεσογείου, δεν είμαστε τυχεροί μόνο για το κλίμα και τις όμορφες θάλασσες. Είμαστε-κυρίως-τυχεροί και ευγνώμονες για την κουζίνα μας, τη γνωστή και ως μεσογειακή διατροφή, τα οφέλη της οποίας επιβεβαιώνονται από ολοένα και περισσότερες έρευνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, η μεσογειακή διατροφή είναι το «κλειδί» όχι μόνο για γερή καρδιά αλλά και υγιή εγκέφαλο. Ισπανοί ερευνητές οι οποίοι παρακολούθησαν τις συνθήκες διατροφής περισσοτέρων από 1000 ανθρώπων για 6 1/2 χρόνια, βρήκαν ότι εκείνοι που ακολουθούσαν τη μεσογειακή δίαιτα είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ γνώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο τέλος της έρευνας σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μία δίαιτα χαμηλότερων λιπαρών. Σύμφωνα με τον Dr. Miguel Martinez-Gonzalez, επικεφαλής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Navarra στην Ισπανία και συντάκτη τη έρευνας, η μεσογειακή δίαιτα με βάση της το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τους κινδύνους που προκαλούν αγγειακά προβλήματα και γνωστική ανεπάρκεια.

Κι αυτό διότι η μεσογειακή διατροφή δεν περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα και κακά λιπαρά, ενώ είναι πλούσια σε προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και ψάρι, τροφές ισχυρά αντιοξειδωτικές, οι οποίες προλαμβάνουν βλάβες στον εγκέφαλο και τα αγγεία.

«Η αρμονία, ο συνδυασμός όλων των θρεπτικών ουσιών της μεσογειακής κουζίνας είναι πολύ σημαντικά για τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Dr. Martinez-Gonzalez.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πριν μερικές ημέρες στο Περιοδικό Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Ψυχιατρικής (Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry).

Πηγή: http://www.cnn.com/HEALTH/

You may also like