Η Παναγία των Παρισίων γίνεται 850 ετών

Μία παρισινή “κυρά” ετοιμάζεται να εορτάσει τα γενέθλιά της.

O καθεδρικός ναός της Πόλης του Φωτός, η Παναγία των Παρισίων, ένα κόσμημα γοτθικής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός έτους εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 850 ετών από τη θεμελίωσή της.

Χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες του Παρισιού που πήγαν την Τετάρτη το βράδυ στη διάσημη Notre Dame de Paris για να παρακολουθήσουν την πανηγυρική λειτουργία η οποία σηματοδοτούσε την έναρξη των εορτασμών.

Ανάμεσα στα “δώρα” που θα δεχθεί είναι εννιά νέες καμπάνες, αλλά και ένα εκκλησιαστικό όργανο που θα απολαύσουν όσοι παρακολουθήσουν κάποια από τις 25 συναυλίες οι οποίες έχουν προγραμματιστεί έως τον Νοέμβριο του 2013.

Λίγη ιστορία….
Βρίσκεται στο νησί  (Île de la Cité) του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλέας Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.
Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Βοναπάρτης.

Η Παναγία των Παρισίων έγινε γνωστή παγκοσμίως από το κλασικό ομότιτλο μυθιστόρημα του Βίκτορος Ουγκώ.

You may also like