Η προταση για DVD: Intouchables

Ο Driss (Omar Sy), όταν χτύπησε την πόρτα του Philippe (François Cluzet), ήθελε απλώς μία υπογραφή ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας του. Δε φανταζόταν πως από μικροαπατώνας θα γινόταν -από τη μια στιγμή στην άλλη- ο προσωπικός φροντιστής ενός τετραπληγικού αριστοκράτη. Και σίγουρα, κανείς από τους δύο δεν περίμενε πως η επαγγελματική σχέση θα εξελισσόταν σε μία δυνατή φιλία.

Σύμφωνα με τη Φυσική, «τα ετερώνυμα έλκονται». Με δεδομένο πως ισχύει και στις ανθρώπινες σχέσεις, αυτός ο νόμος είναι κι ο κορμός της ταινίας των Olivier Nakache και Eric Toledano, η οποία ταινία βασίζεται σε πραγματική ιστορία. Ο Philippe, από τη μία, έχει μία μεγάλη περιουσία, όντας, όμως, εγκλωβισμένος στην αναπηρική του καρέκλα, επιβιώνει χωρίς να ζει. Ο Driss, από την άλλη, διατηρεί το χιούμορ του σε κάθε στιγμή κι έχει την αποφασιστικότητα να υλοποιεί τη γνωστή ρήση «Carpe Diem», κάτι που ο Philippe, μετά το ατύχημά του, νόμιζε πως είχε χάσει. Δύο τόσο αταίριαστοι χαρακτήρες, ο καθένας με τις δικές του αγωνίες και πληγές του παρελθόντος, τα δικά του όνειρα, αλληλοσυμπληρώνονται, με αποτέλεσμα να γίνουν απαραίτητοι ο ένας για τον άλλον.
Οι «Άθικτοι», αν κι έχει σαν κεντρικό χαρακτήρα έναν άνθρωπο με αναπηρία, είναι μία ταινία με απεριόριστη αισιοδοξία και πανέξυπνο χιούμορ. Δε υπάρχει ούτε μία σκηνή που να γεννά στο θεατή την αίσθηση της λύπης για την κατάσταση του ενός εκ των δύο πρωταγωνιστών. Αν κάποιοι από εσάς που με διαβάζετε αυτή τη στιγμή έτυχε να δείτε το «Η θάλασσα μέσα μου», σίγουρα θα φέρνετε στο μυαλό σας την απελπισία του Javier Bardem. Ε, λοιπόν, στους «Άθικτους» υπάρχει μία ανθρώπινη προσέγγιση στο θέμα της αναπηρίας και, καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, ο θεατής απολαμβάνει την αυθεντικότητα της σχέσης που δημιουργείται ανάμεσα στους δύο άντρες.

Γράφοντας αυτές τις γραμμές θυμήθηκα πως σ’ ένα ημερολόγιο είχα πετύχει την υποσημείωση πως στις 3 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα των ΑμΕΑ. Χωρίς να θέλω η εν λόγω ταινία να γίνει σήμα κατατεθέν της ημέρας όπως έγινε με τη «Philadelphia» με τον Tom Hanks και τον Denzel Washington, νομίζω πως μπορεί να μας αφυπνίσει σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις. Εξάλλου πολλές φορές σκοπός μίας ταινίας είναι να βάλει το θεατή να σκεφτεί κάποια πράγματα, δε συμφωνείτε;

Πρωταγωνιστούν: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot, Clotilde Mollet κ.α.

You may also like