Η φυσική άσκηση πιθανώς μειώνει το ρίσκο για Alzheimer και Parkinson

Exercise 1Αμερικανοί επιστήμονες χορήγησαν σε νωθρά ποντίκια πρωτεΐνη που παράχθηκε από άλλα που εξασκούνταν κι ανακάλυψαν πως αυτή ενεργοποίησε γονίδια που βοηθούσαν στη διατήρηση της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας, ενώ επίσης παρατηρήθηκε αύξηση νέων νεύρων σε περιοχές σημαντικές για τη μνήμη και τη μάθηση.
Οι επιστήμονες θεωρούν πως τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να δείξουν το δρόμο για τη δημιουργία ενός σκευάσματος που βελτιώνει την αγωγή ενάντια στην εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών των ηλικιωμένων ατόμων. Παράλληλα θα συνδράμει στην καθυστέρηση της εξέλιξης νευρολογικών ασθενειών, όπως το Alhzeimer και το Parkinson.

O Dr. Bruce Spiegelman, μέλος του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Harvard, ανακοίνωσε τα ευρήματα στο τελευταίο online τεύχος του περιοδικού Cell Metabolism.

Η συστηματική φυσική άσκηση είχε προταθεί και παλιότερα ως μέσο βελτίωσης της εγκεφαλικής δραστηριότητας, ειδικά για ηλικιωμένα άτομα. Μέχρι την εν λόγω έρευνα, όμως, οι υποκείμενοι μοριακοί μηχανισμοί δεν είχαν γίνει κατανοητοί.

Σε μία παλιότερη έρευνα, η ομάδα του Dr. Spiegelman είχε ήδη ανακαλύψει πως η πρωτεΐνη FNDC5 απελευθερώνεται στο αίμα ως μία παραλλαγή της ιρισίνης (ορμόνη) κι αυτό γίνεται μέσω της έντονης μυικής κίνησης.

Exercise 5Σε αυτήν την πρόσφατη έρευνα, οι ερευνητές παρακολούθησαν την επίδραση της έντονης φυσικής δραστηριότητας σε ποντίκια που οικειοθελώς έτρεχαν σε τροχό άσκησης για τριάντα μέρες. Διαπιστώθηκε πως η έντονη άσκηση αύξανε την επίδραση της κανονιστικής μεταβολικής ένωσηςPGC-1alpha στους μύες των ποντικιών, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή της FNDC5. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση γονιδίων που εντείνουν τη δραστηριότητα μία προστατευτικής πρωτεΐνης, της BDNF, στην περιοχή του ιππόκαμπου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση.

Ο ιππόκαμπος είναι μόνο μία από τις δύο περιοχές του ενήλικου εγκεφάλου όπου μπορούν να αναπτυχθούν νέα νευρικά κύτταρα. Η φυσική άσκηση αυξάνει την επίδραση της BDNF στον ιππόκαμπο, διατηρώντας τα εγκεφαλικά κύτταρα της περιοχής και βοηθά στην ανάπτυξη νέων νεύρων και διασταυρώσεων ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα, βοηθώντας έτσι τη μνήμη και τη μάθηση.

Μέχρι τώρα, όμως, δεν ήταν ξεκάθαρος ο σύνδεσμος μεταξύ της άσκησης και της BDNF σε μοριακό επίπεδο. Αυτό είναι που χρειάζεται προκειμένου να δημιουργηθούν φάρμακα που έχουν την ίδια επίδραση.Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που παρουσιάζει τη θεωρία πως η μοριακή διαδρομή που συνδυάζει την άσκηση με την αυξημένη δραστηριότητα της BDNF περνάει από την PGC-alpha και την FNDC5.

Παρ’όλα αυτά, οι συντάκτες της έρευνας θεωρούν πως ίσως υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι που ακόμη δεν έχουν ανακαλυφθεί.

Exercise 6Σ’ ένα δεύτερο στάδιο της έρευνας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η τεχνητή αύξηση της FNDC5 χωρίς τη συνδρομή της φυσικής άσκησης είχε το ίδιο αποτέλεσμα.
Ο Dr. Spiegelman λέει: «Το πιο εντυπωσιακό είναι πως μία φυσική ουσία μπορεί να διοχετευθεί στο αίμα και να μιμηθεί κάποια από τα αποτελέσματα της άσκησης στον εγκέφαλο.» Βέβαια επισημαίνει πως τώρα είναι η ανάγκη να διενεργηθούν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν η χορήγηση FNDC5 στα ποντίκια οδηγεί στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Επίσης οι ερευνητές δεν ξεκαθάρισαν αν ήταν η FNDC5 που κατέληξε στους εγκεφάλους των ποντικιών ή αν ήταν η ιρισίνη.
Αν οι κατασκευαστές φαρμάκων επιλέξουν να ξεκινήσουν με την ιρισίνη, θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσουν μία πιο σταθερή μορφή της πρωτεΐνης, δηλώνει ο Dr. Spiegelman.

Πηγή: www.medicalnestoday.com

Photos: www.pinterest.com

 

Προσωπικό σχόλιο: Να ένας ακόμη λόγος να εντάξουμε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά μας!

You may also like