Ινδία: «Πόλεμος» για το «ιερό» γάλα

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην ασιατική χώρα επιστημονική μελέτη που υποστηρίζει ότι το αγελαδινό γάλα θεωρείται ανεπαρκής τροφή για τα μωρά. Ο επιστήμονας στον οποίο αποδόθηκε η έρευνα έστειλε οργισμένη επιστολή στο πρακτορείο ειδήσεων που αναπαρήγαγε την έρευνα, κάνοντας λόγο για παρανόηση και λανθασμένη ερμηνεία της μελέτης του και εξηγώντας ότι η μελέτη του βασιζόταν στα οφέλη του μητρικού γάλακτος και όχι στο αγελαδινό. Προηγουμένως το ειδησεογραφικό πρακτορείοPress Trust Of India είχε χαρακτηρίσει τη  μελέτη ως «μη επιστημονική και ελλιπή».

Για την διευθέτηση του θέματος, παρενέβη και ο Οργανισμός έρευνας και ανάπτυξης του Ινστιτούτου Go Vigyan που εδρεύει στο Nagpur της κεντρικής Ινδίας. Επιστήμονες διαβεβαίωσαν ότι το αγελαδινό γάλα αποτελεί την πιο πλήρη τροφή, ακόμα και από το ίδιο το μητρικό, γιατί περιέχει δέκα φορές περισσότερο φωσφορικό άλας από το μητρικό γάλα, γεγονός που το καθιστά σημαντικό στην ανάπτυξη του βρέφους.

«Η Αγιουρβέδα έχει εξισώσει το αγελαδινό γάλα με το νέκταρ των Θεών (Amrut) και οι φαρμακευτικές του ιδιότητες έχουν αναφερθεί σε πολλά αρχαία κείμενα. Εκτός ότι αποτελεί πλούσια πηγή για τη διατροφή, το αγελαδινό γάλα έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση» δήλωσε ο Sunil Mansinghka, επικεφαλής συντονιστής του Οργανισμού.

Πάντως, ο επικεφαλής κτηνίατρος στο κέντρο της Nagpur επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στο αγελαδινό γάλα όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων που προέρχονται από την τροφή των ζώων, γεγονός που το καθιστά απαγορευτική τροφή για μωρά κάτω του ενός έτους. Στον αντίποδα, συνεχίζει, εάν οι αγελάδες τρέφονται σωστά και κυρίως χωρίς ορμόνες, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος, δεν υπάρχει περίπτωση το γάλα τους να είναι επιβλαβές για τα μωρά.

Πηγή:http://timesofindia.indiatimes.com

You may also like