Κάνουμε την κουζίνα μας… πιο υγιεινή! Pt. II

Πριν λίγες ημέρες γνωρίσαμε κάποιες τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια να κάνουμε τη διατροφή μας πιο υγιεινή. Εδώ θα ήθελα σας θυμίσω πως πρέπει να έχετε σαν “κανόνα” πως αυτές οι τροφές δε θα λείπουν ποτέ από την κουζίνα σας, για να εδραιωθούν πιο εύκολα οι νέες σας διατροφικές συνήθειες. Οπότε… ας δούμε ποιες άλλες τροφές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη του στόχου μας!

01 Σιτηρά και δημητριακά ολικής άλεσης. Δεν είναι απαραίτητη η πλήρης αποχή από υδατάνθρακες για να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας. Σιτηρά όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη και το κριθάρι κι η κινόα μπορούν να μειώσουν το ρίσκο εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου ΙΙ, παχυσαρκίας και κάποιων μορφών καρκίνου. Καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα προϊόντα ολικής άλεσης ικανοποιούν το αίσθημα κορεσμού και περιέχουν χρήσιμα για τον οργανισμό αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με την ιδανική ποσότητα κατανάλωσης να ανέρχεται στις τρεις μερίδες την ημέρα. Πώς; Μπορούμε να τα απολαύσουμε με γιαούρτι στο πρωινό μας ή ως γαρνιτούρα στο γεύμα και στις σαλάτες μας.

02 Όσπρια. Πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, κάλιο και σίδηρο, τα όσπρια βοηθούν στη διατήρηση και τη βελτίωση του σωματικού βάρους και περιορίζουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες. Για να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ιδιότητές τους, είναι ιδανική η κατανάλωση μισού φλυτζανιού των οσπρίων της επιλογής μας τρεις φορές την εβδομάδα, είτε ως σούπες είτε ως σαλάτες και ριζότο.

03 Ψάρι. Μία μερίδα σολομός, τόνος, σαρδέλες ή αντζούγιες περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν την καρδιά, ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και την όραση, βελτιώνουν τη διάθεση, και διατηρούν την καλή κατάσταση των αρθρώσεων. Επίσης τα ψάρια αυτά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών.

04 Πουρές κολοκύθας. Ακόμη κι όταν δεν είναι η εποχή της, μπορούμε να βρούμε αξιόλογα προϊόντα με αγνά υλικά. Ο πουρές κολοκύθας έχει λίγες μερίδες κι είναι πλούσιος σε καροτίνη, βιταμίνη C και κάλιο. Όπως κάθε λαχανικό με πορτοκαλί χρώμα, και η κολοκύθα περιέχει θρεπτικά στοιχεία που μας προστατεύουν από αρκετούς τύπους καρκίνου και βελτιώνουν την όρασή μας.

Όπως βλέπετε, όλες οι τροφές που αναφέραμε είναι τέτοιες που μπορούν να βρίσκονται σε κάθε κουζίνα και διαθέσιμες από το κατάστημα της επιλογής μας. Εμείς δεν έχουμε παρά… να μην τις παραλείπουμε από τη λίστα με τα ψώνια της βδομάδας!

You may also like