Καλοκαιρινά ποτά… χωρίς θερμίδες; Γίνεται!

Έφτασε το καλοκαίρι και πλέον το μυαλό μας είναι στη θάλασσα, τις διακοπές και τα γραφικά ταβερνάκια και μπαρ όπου θα απολαμβάνουμε με την παρέα μας το φαγητό και το ποτό μας. Όλο το περασμένο διάστημα προσπαθήσαμε να μην το παρακάνουμε με το φαγητό, ακόμη και στην περίοδο του lockdown(οπότε και το φαγητό λειτουργούσε ως ένα βαθμό σαν παρηγοριά και καθησυχασμός). Επομένως κανείς μας δε θέλει η προσπάθεια αυτή να πάει χαμένη, σωστά; Κι όμως, το δροσιστικό κοκτέιλ μας μπορεί να κρύβει μερικές επιπλέον θερμίδες. Ποια ποτά, λοιπόν, καλό είναι να αποφεύγουμε αλλά και ποια μπορούμε… να τιμήσουμε;

               #Not : Gin με τόνικ

               Ένα από τα πιο δημοφιλή ποτάκι όμως “κουβαλάει” θερμίδες που μπορούμε να αποφύγουμε. Το τόνικ που προστίθεται στο ginέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, το τεχνητό γλυκαντικό που περιέχεται στα αναψυκτικά τύπου cola. Αυτό σημαίνει πως το τόνικ στο ποτήρι μας ισοδυναμεί με περίπου 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Αν εξακολουθούμε να θέλουμε να προσθέσουμε ένα αναψυκτικό στοgin, καλύτερα αυτό να είναι ανθρακούχο νερό χωρίς ζάχαρη.

               #Yes : Κρασί

               Ένα ποτήρι κρασί περιέχει περίπου 122 θερμίδες, ωστόσο παίζει σημαντικό ρόλο ο τύπος του κρασιού. Τα ξηρά λευκά κρασιά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα συγκριτικά με πιο γλυκές ποικιλίες όπου ένα ποτήρι μπορεί να φτάσει και τις 160 θερμίδες. Όσο για το κόκκινο κρασί; Αυτό είναι κάπως πιο “βαρύ” σε θερμιδική αξία με 170 θερμίδες ανά ποτήρι. Επίσης φροντίζουμε το κρασί μας να σερβίρεται στο κατάλληλο για κάθε τύπο κρασιού ποτήρι.

               # Yes : Light μπύρα

               Εδώ η αμιγώς καλοκαιρινή μπύρα θα αποδειχθεί κάπως παρεξηγημένη, καθώς ένα κουτάκι ή μπουκάλι των 350 ml περιέχει περίπου 103 θερμίδες. Ακόμη, αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως σε αυτήν την ποσότητα, η μπύρα περιέχει περισσότερο ασβέστιο, μαγνήσιο και σελήνιο (απαραίτητα αντιοξειδωτικά για το σώμα) από ένα ποτήρι κρασί.

               # Not: Margharita & PinaColada

               Σε έρευνες έχει διαπιστωθεί πως ένα cocktail margharita περιέχει 208 θερμίδες, οι οποίες είναι περισσότερες από εκείνες στο daquiri (200), το mojito (182) και το martini (203). Η δε Pina Colada φτάνει σε θερμίδες τον ουκ ευκαταφρόνητο αριθμό των 644 θερμίδων.

               Φυσικά, ειδικά μετά από όλη την περίοδο του εγκλεισμού δε σας λέμε να μην απολαύσετε τις καλοκαιρινές σας εξόδους και το ποτό εκεί που “σκάει το κύμα”! Αντίθετα, να το χαρείτε, αλλά επειδή μιλάμε για αλκοόλ, ας το χαρούμε όλοι με μέτρο!

               Πηγή: Health

               Photo credits: Parade / Health Castle

You may also like