Καταπολεμάμε την κούραση.. τρώγοντας σωστά!

Σαφώς κι η γυμναστική μας βοηθά να διοχετεύουμε την ενέργειά μας. Η ντοπαμίνη κι οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά την προπόνηση λειτουργούν κι αυτές ως “καύσιμα” προκειμένου να είμαστε πιο παραγωγικοί στη διάρκεια της ημέρας μας. Για να επιτευχθεί αυτό, όμως, πρέπει να προετοιμάζουμε αναλόγως το σώμα μας και μέσω της διατροφής.

Πώς;

               01 Δεν αμελούμε το πρωινό. Δε νομίζω πως περιμένατε να λείπει αυτή η συμβουλή από τη λίστα, ε; Κι ο λόγος είναι εξίσου καλός: ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι φροντίζουν να τρώνε πρωινό γεύμα σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις, τρώνε λιγότερο στη διάρκεια της ημέρας (άρα λιγότερες περιττές θερμίδες) και έχουν λιγότερες απουσίες ασθενείας από την εργασία ή και το σχολείο.

               02 Με μέτρο ο καφές. Δύο φλιτζάνια καφές λειτουργούν ως energy boosts, όμως η υπερβολή μπορεί να μας γυρίσει σα μπούμερανγκ μέσα στη μέρα. Ειδικά αργά το απόγευμα η κατανάλωση καφέ μπορεί να αναστατώσουν τον ύπνο μας, προκαλώντας αίσθημα κόπωσης την επόμενη κιόλας μέρα.

               03 Αποφεύγουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Ναι μεν οι υδατάνθρακες είναι μία πηγή ενέργειας για το σώμα, όμως αυτό δεν ισχύει για επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως αυτούς του λευκού ψωμιού ή των γλυκισμάτων, μια που αυτοί δίνουν παροδικά την αίσθηση ενέργειας μόνο και μόνο για να μειωθεί κατακόρυφα λίγο αργότερα. Προτιμούμε, λοιπόν, τροφές όπως τη βρώμη, το καστανό ρύζι, τα μύρτιλλα και λαχανικά όπως το σπανάκι και τα μπρόκολα.

               04 Προσθέτουμε λίγη πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη καθυστερεί να χωνευτεί και να διασπαστεί, επομένως η ενέργεια που μας προσφέρει έχει μεγαλύτερο χρόνο διάρκειας. Σε συνδυασμό με υδατάνθρακες όπως το καστανό ρύζι, η πρωτεΐνη επιβραδύνει την απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα, οπότε καθυστερεί κι η αίσθηση της κούρασης. Εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών είναι το γιαούρτι ή το τυρί χαμηλών λιπαρών και τα αμύγδαλα, μια που είναι τροφές ιδανικές και για ενδιάμεσο μικρογεύμα.

               05 Προτιμούμε μικρές μερίδες σε τακτικά διαστήματα μέσα στη μέρα. Όταν αμελούμε ένα γεύμα ή όταν οι ώρες που τρώμε έχουν μεγάλη μεταξύ τους απόσταση, είναι λογικό να νιώθουμε κουρασμένοι. Κατ’ επέκταση τρώμε ανεξέλεγκτες μερίδες ή ανθυγιεινά σνακς με τη λανθασμένη πεποίθηση πως θα αναπληρώσουμε την ενέργεια που νιώθουμε πως μας λείπει.

               Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές σε συνδυασμό και με μία τακτική σωματική άσκηση, το σώμα και το μυαλό μας θα είναι έτοιμα για κάθε πρόκληση και θα διατηρήσει σε έλεγχο το σάκχαρο στο αίμα μας ώστε να μη μειώνονται απότομα τα επίπεδα της ενέργειάς μας.

You may also like