Κερδίστε την χαμένη ενέργεια μέσω της διατροφής σας!, από τη Μαρία Παπουτσάκη

10589821_836516586361115_245066502_nΟι βιταμίνες δεν μας δίνουν ενέργεια, είναι όμως ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του οργανισμούμας. Δεν είναι τυχαίο που το όνομά τους προέρχεται από την λατινική λέξη «vita», που σημαίνει ζωή. Πρόκειται για οργανικές ενώσεις που δεν μπορεί να παράγει το σώμα μας (εκτός από την βιταμίνη D, που μπορεί), γι’ αυτό και πρέπει να τις παίρνουμε από τις τροφές. Παρόλο που μας χρειάζονται σε μικρές ποσότητες, η ανεπάρκεια κάποιον βιταμινών μας κάνει επιρρεπείς σε ασθένειες και λοιμώξεις και εξασθενείται ο οργανισμός μας. Είναι σαν τα λάδια στο αυτοκίνητο: Χωρίς αυτά η μηχανή καίγεται.

* Πώς θα καταλάβουμε ότι δεν παίρνουμε τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε;

Για να παίρνεις καθημερινά τις βιταμίνες που έχεις ανάγκη, πρέπει το διαιτολόγιο σου να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Φρούτα και λαχανικά: 4-5 μερίδες από λαχανικά και 3-4 μερίδες από φρούτα εποχής. Για να καταλάβεις το μέγεθος μιας μερίδας, δες μερικά παραδείγματα: ένα μικρό μπολ λαχανικά, ένα πιάτο του γλυκού χόρτα, ένα μήλο, 15 ρώγες σταφύλι, μία μικρή μπανάνα.

Δημητριακά: 4-5 μερίδες δημητριακά (οι μισές από τις οποίες πρέπει να είναι ολικής άλεσης). Μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης είναι μία μερίδα.

Γαλακτοκομικά: 3 μερίδες γαλακτοκομικά καθημερινά για το ασβέστιό σου, δηλαδή περίπου ένα ποτήρι γάλα, ένα μικρό γιαούρτι και 30-40 γραμμάρια τυρί.

10577639_836516576361116_328857240_nΨάρι: 2 μερίδες την εβδομάδα (ή αντίστοιχες τροφές, όπως τα καρύδια) για να λαμβάνεις ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για πολλές βασικές διεργασίες του οργανισμού σου και σε προστατεύουν από λοιμώξεις.

Κρέας: Όχι καθημερινά, αλλά 1-2 φορές την εβδομάδα στο διαιτολόγιο σου πρέπει να περιλαμβάνονται πουλερικά και άπαχο κόκκινο κρέας -100 γραμμάρια είναι αρκετά για να προσλάβεις το σίδηρο που είναι απαραίτητος στο αίμα σου. Αν δεν τρως κρέας, πρέπει να καταναλώνεις φακές, αβγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ενισχυμένα δημητριακά για να προσλαμβάνεις τις ποσότητες σιδήρου που χρειάζεσαι.

Σας καταλαβαίνω, τα συμπληρώματα δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα. Από την άλλη δεν έχουν και γεύση! #not

Περισσότερες πληροφορίες για τη Μαρία Παπουτσάκη , μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Διαβάστε κι αυτό: 4 λόγοι για να μην φάτε «υγιεινά», από τη Μαρία Παπουτσάκη

You may also like