Κι όμως, η ρουτίνα στο lock down μπορεί να μας κρατήσει υγιείς

Υπό κανονικές συνθήκες όλοι έχουμε μία ρουτίνα που στο σύνολό της μας βοηθά να προγραμματίζουμε την καθημερινότητά μας. Είναι λογικό, επομένως, πως τα lock downs διαταράσσουν αυτή τη ρουτίνα, πολύ απλά επειδή χάνεται η αίσθηση του χρόνου.

               Στην πραγματικότητα και σύμφωνα με τους ειδικούς, το μυαλό μας χρειάζεται ένα ημερήσιο πρόγραμμα. Τι σημαίνει αυτό; Πώς μπορεί στην αρχή η προοπτική του να σηκωθούμε “ό,τι ώρα θέλουμε” το πρωί να θυμίζει διακοπές…Όμως λίγο αργότερα αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, κάνοντάς να μας να αισθανόμαστε πως δεν έχουμε κίνητρο ούτε για να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Πόσο μάλλον να σηκωθούμε νωρίς, να ντυθούμε, να φάμε πρωινό κι ούτω καθεξής.

Η αυτοματοποίηση της καθημερινότητας

               Περίπου το 40% των κινήσεων και ενεργειών μας γίνονται αυτοματοποιημένα.Το ποίο σημείνει ότι κάθε τι που κάνουμε είναι αποτέλεσμα συνηθειών που έχουμε “χτίσει” ώστε να γίνει πιο λειτουργική η καθημερινότητά μας. Μάλιστα, αυτοί οι αυτοματισμοί μας βοηθούν όταν είμαστε αγχωμένοι. Επιτρέπουν στον εγκέφαλό μας να πάρει αποφάσεις σε απρόσμενες περιστάσεις. Στην ουσία, οι καθημερινές μας συνήθειες διατηρούν μια ισορροπία ανάμεσα στην κανονικότητα και το (ας πούμε) απροσδόκητο.

               Βάσει μίας έρευνας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Hong Kong που δημοσιεύθηκε στο Journal Of Global Health το Δεκέμβριο, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν συνήθειες δύο κατηγοριών. Στην πρώτη εντάσσονται οι συνήθειες που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή μας, όπως το φαγητό κι ο ύπνος. Στη δεύτερη ανήκουν δευτερεύουσας σημασίας (αλλά εξίσου απαραίτητες) συνήθειες, όπως η εργασία κι η σωματική άσκηση. Σαφώς και οι συνήθειες τις πρώτης κατηγορίας δεν πρέπει να διαταράσσονται. Όμως φαίνεται πως στην περίοδο των lock downs οι δύο αυτές κατηγορίες αλληλοεπηρεάζονται.

Τι σημαίνει αυτό; Όταν κάποιος, για παράδειγμα, αναγκάζεται σε αναστολή εργασίας, δεν κρίνει απαραίτητο να κοιμηθεί και να ξυπνήσει νωρίς. Παράλληλα παρουσιάζει μία τάση να καταναλώνει περισσότερη τροφή. Συνήθως υπό τη μορφή σνακ που υπό άλλες συνθήκες δε θα καταναλώναμε σε καθημερινή, τουλάχιστον, βάση. Αυτό σημαίνει πως σε βάθος χρόνου ο εγκέφαλος θα αποζητά μεν μία ρουτίνα όμως, όσο αυτή δεν καθιερώνεται, τόσο πιο επιρρεπείς θα είμαστε σε συμπτώματα άγχους…Ακόμη και κατάθλιψης. Κι αν προστεθεί κι η αναγκαστική μείωση των κοινωνικών επαφών, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο επώδυνη ψυχολογικά αλλά κι επικίνδυνη.

@anniespratt/ unsplash

Για να γίνει η ρουτίνα μας πιο… ενδιαφέρουσα

               Αν για τον οποιονδήποτε λόγο, αναγκάζεστε να περνάτε το μεγαλύτερο τμήμα της ημέρας σας στο σπίτι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρήσετε ένα τμήμα της προηγούμενης ρουτίνας σας. Αλλά και να υιοθετήσετε νέες συνήθειες. Ξυπνήστε νωρίς το πρωί, στρώστε το κρεβάτι, βάλτε φρέσκα και καθαρά ρούχα. Απολαύστε ένα πρωινό ακριβώς όπως θα κάνατε πριν ξεκινήσετε για τη δουλειά. Κι ακόμη κι αν δεν εργάζεστε από το σπίτι, εντάξτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα με σωματική άσκηση που σας ευχαριστεί και ταιριάζει στις ανάγκες σας. Επίσης ξεκινήστε συγκεκριμένη ώρα να ετοιμάσετε το φαγητό της ημέρας. Μπορεί να μην ακούγεται σημαντικό… Όμως θα διαπιστώσετε πως θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις των ημερών κι αργότερα θα ομαλοποιήσει την επιστροφή στις προηγούμενες συνήθειες!

               Πηγή: Bustle

Photo credits: @anniespratt/ unsplash.com

You may also like