Κόλπα για να αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία

CHILDREN-READING-facebookΕίναι μωράκια, νήπια, δεν έχουν πάει ακόμα σχολείο; Κι όμως, ο τρόπος που διαβάζουμε βιβλία στα δίδυμά μας καθορίζει το πώς, πόσο και τι θα διαβάζουν όταν μεγαλώσουν! Ας το κάνουμε λοιπόν σωστά, συμφωνείτε;

Διαβάστε τους βιβλία με ωραία και πλούσια εικονογράφηση. Μην προτιμάτε βιβλία με απλές φωτογραφίες χωρίς καθόλου εικονογράφηση και μηδαμινό κείμενο. Η εικονογράφηση γεννά απορίες, ερωτήσεις και συνεπώς μια όμορφη κουβεντούλα μεταξύ γονιού και παιδιών.

Κάντε τους ερωτήσεις για την εικονογράφηση. Τα παιδιά μεταξύ 16-24 μηνών προσθέτουν καθημερινά λεξούλες στο λεξιλόγιό τους. Κοιτάξτε μαζί μια εικόνα π.χ. μια γάτα, και ρωτήστε τα «Πού είναι η γάτα;», «Τι κάνει η γάτα;», «Τι χρώμα έχει η γάτα;» Αυτό το κόλπο θα τα βοηθήσει να μάθουν περισσότερους επιθετικούς προσδιορισμούς, ρήματα και επιρρήματα.

Κρατήστε τα παιδιά αγκαλιά όσο διαβάζετε. Ο ένας από τη μία, ο άλλος από την άλλη. Θα τα βοηθήσει αργότερα να έχουν αυτοπεποίθηση όταν θα χρειαστεί να διαβάζουν ένα κείμενο φωναχτά στην τάξη. Και άλλωστε, είναι τόσο τρυφερό…

Πείτε τους τα αυτονόητα. Τα αυτονόητα για μας τους ενήλικες, όπως ποιο είναι το όνομα του συγγραφέα, τι κάνει ένας συγγραφέας, πώς είναι να γυρίζεις τις σελίδες. Έτσι θα τους είναι πιο εύκολο μεγαλώνοντας να διαβάζουν μόνα τους.

Συσχετίστε τις ιστορίες του βιβλίου με την πραγματική ζωή. Αν διαβάζετε π.χ. για τη μικρή Άννα που πηγαίνει στο πάρκο, ζητήστε από τα παιδιά να θυμηθούν μια μέρα που είχαν πάει στο πάρκο και τι έκαναν. Αυτό βοηθάει τα παιδιά άνω των 3 να θυμούνται καλύτερα το βιβλίο και να χρησιμοποιούν πιο πολλές λεξούλες.

readingΚάντε μια συζήτηση. Αυτό που παίζει ρόλο δεν είναι τόσο να φτάσετε στην τελευταία σελίδα αλλά μέσω του βιβλίου να βρείτε αφορμές να μιλήσετε με τα παιδιά σας.

Μιμηθείτε φωνές και περίεργους ήχους. Τα παιδιά θα το λατρέψουν και σιγά σιγά θα μάθουν να αναγνωρίζουν ηχοχρώματα και ήχους ενώ στη συνέχεια να λένε ολόκληρες λέξεις.

Εξοικειωθείτε με τα διαδραστικά παραμύθια. Κατεβάστε μερικά στο tablet σας και διαβάζετέ τους πότε ένα διαδραστικό και πότε ένα χάρτινο βιβλίο. Είναι καλό να ξέρουν ότι υπάρχουν και τα δύο είδη.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Mytwins.gr

You may also like