(Λευκός) οίνος γιατρεύει καρδίαν!

white wineΜέχρι τώρα εκείνο που γνωρίζαμε είναι ότι το κόκκινο κρασί είναι αυτό που κάνει καλό στην υγεία μας. Ένα με δύο ποτηράκια την ημέρα μπορεί να προλάβουν καρδιακά προβλήματα, αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, μπορούν να μειώσουν τον πόνο που σχετίζεται με χρόνιες καταστάσεις λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, προλαμβάνουν τον καρκίνο χάρη στα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά). Τι γίνεται, όμως, με τους λάτρεις του λευκού κρασιού που-ένας λόγος παραπάνω- τώρα το καλοκαιράκι πίνεται ακόμη πιο ευχάριστα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το λευκό κρασί συγκεντρώνει πολλές από τις θετικές ιδιότητες του κόκκινου. Και αυτό περιέχει φλαβονοειδή τα οποία λειτουργούν κατά του καρκίνου και μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, είναι πιθανό να έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με τα αντίστοιχα στο κόκκινο κρασί. Παράλληλα, το λευκό κρασί μπορεί να προλάβει την γήρανση της καρδιάς-αν και όχι όλοι οι τύποι λευκού οίνου. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ (University of Connecticut School of Medicine), μόνο το 1/3 των λευκών κρασιών που εξετάστηκαν παρέχουν ισχυρή προστασία στην καρδιά ενώ οι υπόλοιποι δύο τύποι που ελέγχθηκαν (με την ετικέτα λευκός οίνος #1″ και #3″ δεν συγκεντρώνουν αντιγηραντικές-για την καρδιά-ιδιότητες.

Τα οφέλη από την-με μέτρο-κατανάλωση λευκού κρασιού, δεν σταματούν, όμως, εδώ. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2004 από το Πανεπιστήμιο του Hohenheim της Γερμανίας, το λευκό κρασί μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα άτομα που ενδιαφέρονταν να χάσουν κιλά και ακολουθούσαν μία δίαιτα περιορισμένη σε πρόσληψη θερμίδων μπορούσαν να ωφεληθούν από την κατανάλωση λευκού κρασιού. Πιο συγκεκριμένα, μία δίαιτα στο πλαίσιο της οποίας η κατανάλωση λευκού κρασιού κάλυπτε το 10% της ενέργειας ήταν το ίδιο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους όσο και μία αντίστοιχη όπου το 10% της ενέργειας καλυπτόταν με φρέσκους χυμούς.

girl drinking champagneΑνοίξτε σαμπάνιες!
Και μιας και μιλάμε για απώλεια βάρους, φαίνεται ότι η σαμπάνια είναι το ιδανικό αλκοολούχο ποτό που θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά, καθώς περιέχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το κόκκινο, το λευκό κρασί και την μπύρα. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση, αυτό δεν ισχύει για όλους τους τύπους σαμπάνιας. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατανάλωση σαμπάνιας βοηθά στην καλή υγεία της καρδιάς. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι, όπως και το κόκκινο κρασί, έτσι και η σαμπάνια δρα ευεργετικά στην ενδοθηλιακή λειτουργία, η οποία αποτελεί βασικό δείκτη για την καλή υγεία της καρδιάς. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μέτρια κατανάλωση σαμπάνιας μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Ο γνωστός και ως αφρώδης οίνος κάνει καλό και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την έρευνα του Reading, τρία ποτήρια σαμπάνιας την εβδομάδα μπορεί να αποτελέσουν ασπίδα κατά εγκεφαλικών ανωμαλιών, όπως είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια. Και αυτό διότι συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή σαμπάνιας μπορεί να βοηθήσουν τη μνήμη, χάρη σε ένα συστατικό που περιέχουν το οποίο ονομάζεται φαινολικό οξύ. Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, αρχίστε την κατανάλωση 2-3 ποτηριών σαμπάνιας την εβδομάδα μετά την ηλικία των 40 και συγκεντρώστε περισσότερες πιθανότητες να προλάβετε την άνοια.

Πηγή: http://www.healthcentral.com

You may also like