Λουζόμαστε αρκετά ή μήπως… υπερβολικά;

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά”, λέει ο σοφός λαός, αλλά και πάλι: υπάρχουν εκείνοι που δε νοείται να μην κάνουν το καθημερινό τους ντους, αλλά κι εκείνοι που λούζονται με μικρότερη συχνότητα κι αναπληρώνουν το όποιο κενό με προϊόντα όπως τα dry shampoos και τα υγρά μαντηλάκια. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το ιδανικό είναι, αν όχι μία φορά την ημέρα, τουλάχιστον μέρα παρά μέρα.

               Εντούτοις, οι ειδικοί μας συμβουλεύουν πως υπάρχουν και κάποιοι ακόμη παράγοντες οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη συχνότητα που λουζόμαστε. Ας τους δούμε λίγο πιο αναλυτικά…

               Η καθημερινή μας δραστηριότητα

               Σίγουρα υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να μας εξοικονομήσουν χρόνο ή που μας επιτρέπουν να μη χρησιμοποιήσουμε τα ντους του γυμναστηρίου για λόγους υγιεινής. Η εφίδρωση μετά την προπόνησή μας όμως καθιστά αναγκαίο το ντους. Με το μπάνιο απομακρύνουμε λιπαρότητα, νεκρά δερματικά κύτταρα, βακτήρια, ιδρώτα κι ενίοτε χώμα. Αν αυτά τα στοιχεία παραμείνουν στο σώμα και συγκεντρωθούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξανθήματα, όμως υπάρχει κι ο κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων και μυκητιάσεων που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν. Ειδικά για όσους έχουν δέρμα με τάση ακμής και για τις γυναίκες που προπονούνται φορώντας μακιγιάζ το ντους είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό των πόρων. Αν πάλι ο χρόνος δεν αρκεί,τουλάχιστον μπορούμε να σκουπιστούμε με μία καθαρή νωπή πετσέτα.

               Ο τύπος του δέρματός μας

               Το καθημερινό ντους είναι απαραίτητο για το λιπαρό δέρμα, όμως για το ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα η συχνότητα ανέρχεται περίπου στις τρεις φορές τη βδομάδα προς αποφυγήν ξηρότητας, κνησμού και φλεγμονών. Αν κάποιος με ξηρό δέρμα γυμνάζεται, τότε το ντους πρέπει να γίνεται με απαλό σαπούνι κι έπειτα να χρησιμοποιείται μία ενυδατική κρέμα. Επίσης, πρέπει να έχουμε κατά νου πως ο τύπος του δέρματος αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, καθώς η λιπαρότητα του δέρματος μειώνεται.

               Το περιβάλλον μας

               Δεν ιδρώνουμε μόνο στο γυμναστήριο ή στη δουλειά μας, αυτό μπορεί να γίνει ακόμη κι ενόσω χαλαρώνουμε στο σπίτι μας. Αν ζούμε σε ένα περιβάλλον ζεστό και με υψηλά ποσοστά υγρασίας, το καθημερινό ντους σχεδόν επιβάλλεται, ενώ η συχνότητά του μπορεί να μειωθείαν το κλίμα έιναι ψυχρό και ξηρό. Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες είναι προτιμότερη η χρονική απόσταση μίας ημέρας ανάμεσα στα ντους που κάνουμε, αλλιώς ο ξηρός αέρας μπορεί να ξηράνει περισσότερο το δέρμα μας. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε πως το δέρμα μας γίνεται πιο ξηρό, “σκάει” και μας ταλαιπωρεί αίσθημα κνησμού, είναι καλό να κάνουμε λιγότερα ντους μέσα στη βδομάδα, να χρησιμοποιούμε ενυδατική και να περιορίζουμε τη χρήση απολεπιστικών προϊόντων. Λίγο νερό στο χέρι και αφροντούς αρκούν για να μας καλύψουν.

               Στην ουσία δεν έχει σημασία αν κάνουμε συχνά μπάνιο, αλλά αν το κάνουμε σωστά. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν τους παραπάνω παράγοντες, φροντίζουμε παράλληλα να κάνουμε το ντους μας με χλιαρό νερό, η διάρκειά του να μην ξεπερνάει τα δέκα λεπτά και η χρήση απολεπιστικών να γίνεται με τη δέουσα φειδώ και πάντα υπό την καθοδήγηση του δερματολόγου μας και με γνώμονα τις ανάγκες της επιδερμίδας μας.

You may also like