Πρόταση για dvd : Stardust

Αν είναι κάτι που απολαμβάνω την περίοδο των εορτών είναι οι ταινίες φαντασίας. Προσοχή: όχι επιστημονικής φαντασίας, αλλά εκείνες τις ταινίες που βγήκαν από τις σελίδες των παραμυθιών. Γιατί η μαγεία δεν υπάρχει μόνο χάρη στο γελαστό κυριούλη με την κόκκινη στολή που ταξιδεύει σε μίαμόνο νύχτα τον κόσμο με ένα έλκηθρο με ταράνδους μοιράζοντας δώρα.

               Ο Tristan (Charlie Cox) είναι ένας νεαρός άντρας του οποίου ο ερχομός στον κόσμο ήταν μάλλον μαγικός. Όταν, όμως, πάνω στην έξαψη του νεανικού έρωτα δηλώνει πως μπορεί να φέρει στην ματαιόδοξη Victoria (Sienna Miller) το πεφταστέρι που είδαν, σίγουρα δε φανταζόταν πως στο κρατήρα όπου έπεσε το αστέρι θα έβρισκεμία όμορφη κοπέλα, την Yvaine (Claire Danes), η οποία όντως ΕΙΝΑΙ το αστέρι που έπεσε εξαιτίας ενός κοσμήματος που πέταξε ο ετοιμοθάνατος βασιλιάς του μαγικού βασιλείου του Stormhold. Ενθουσιασμένος θα την πάρει μαζί του για να αποδείξει στη Victoria την αγάπη του. Ο δρόμος της επιστροφής, βέβαια, για το χωριό πέρα από τον Τοίχο θα είναι δύσκολος, μια που την Yvaine αναζητούν τόσο μία μάγισσα, η Lamia (Michelle Pfeiffer) που η καρδιά της Yvaine θα της χαρίσει ομορφιά κι αιώνια ζωή, καθώς κι οι εναπομείναντες διάδοχοι του θρόνου του Stormhold. Η ουσία, όμως, είναι πως αυτή η περιπέτεια θα είναι η αφορμή να μάθει ο Tristan ποιος πραγματικά είναι και τις ικανότητες που κρύβει η ντροπαλή του φύση.

               Η ταινία “Αστερόσκονη”βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Neil Gaiman (βλ. “Coraline”) με τη διασκευή του σεναρίου να υπογράφουν οι Jane Goldman και Matthew Vaughn, o οποίος και σκηνοθετεί. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως το δίδυμο είναι εκείνο που μας έφερε το prequel universe των X-Men, αρχής γενομένης το2011 με το “X-Men: First Class”.

               Αν σας αρέσουν οι ταινίες που έχουν ό,τι κι ένα αξιοσέβαστο παραμύθι (γενναίο πρωταγωνιστή, κακιά μάγισσα, damsel in distress, ΜΟΝΟΚΕΡΟΥΣ – στο τελευταίο τσίριζα από τη χαρά μου!), τότε η “Αστερόσκονη” μπαίνει στη must watch λίστα για τα Χριστούγεννα. Αν και περιστασιακά εμφανίζονται στοιχεία ιδιόρρυθμού χιούμορ, αυτά δένουν αρμονικά με την υπόλοιπη ανάλαφρη και συνάμα συναρπαστική ταυτότητα της ταινίας που, εκτός από το χιούμορ, εξυπακούεται πως περιλαμβάνει τη δράση αλλά και το συναισθηματικό στοιχείο που χαρακτηρίζουν μία τέτοια παραγωγή. Και ναι, δεν κρύβω πως η πλοκή είναι αρκετά αναμενόμενη, όμως,αυτό δεν μειώνει καθόλου την εμπειρία – ποιος δε θέλει να βλέπει ενίοτε ένα καλό “boy meets girl” flick; Και παρά την όποια προβλεψιμότητα, όσο κυλά η ιστορία τόσο πιο σαγηνευτική είναι. Κυρίως θα σταθώ σε αυτό: προσωπικά δεν κρύβω πως ταυτίστηκα με τη φιλόδοξη αναζήτηση του Tristan, καθώς δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που αναζητούμε το άπιαστο – και πάντα η περιπέτεια είναιευπρόσδεκτη, αρκεί να μπορούμε να διαπιστώσουμε πού πραγματικά βρίσκεται ο θησαυρός που αναζητούμε…

               Αν και η συνύπαρξη των πρωταγωνιστών Charlie Cox και Claire Danes αποδείχθηκε σίγουρα αρμονική, δεν κρύβω πως υπήρξαν στιγμές που ένιωσα στην αρχή πως η Danes προσπαθούσε υπερβολικά να ταιριάξει με το κλίμα της ιστορίας. Παρ’ όλα αυτά, στην πορεία έμοιαζε να εξοικειώνεται και νααλληλεπιδρά με το Cox, ο οποίος μας δίνει ένα ευχάριστο δείγμα πως δεν είναι απλά για ρόλουςόπως ο Daredevil όχι πως μ’ενοχλεί, βέβαια! – όπως είχε κάνει, έστω και συγκριτικάλιγότερο χρόνο εμφάνισης, στη “Θεωρία των Πάντων“.Η ΜΑΓΕΙΑ (ουχί τυχαία τα κεφαλαία!) όμως πηγάζει ιδαίτερα από τη Michelle Pfeiffer, η οποία δεφοβάται το fantasy genre και το αποδεικνύει – ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να τσαλακώσει τηναντικειμενικά λαμπερή της εμφάνιση!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Charlie Cox, Claire Danes, Michelle Pfeiffer, Mark Strong, Robert De Niro, Sienna Miller, Peter O’Toole, Rupert Everett κ.α. Αφηγητής της ιστορίας ο Ian McKellen

You may also like