Μήπως έχετε δυσανεξία στη γλουτένη;

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Χαρακτηρίζεται από ανεπιθύμητες αντιδράσεις καθώς πρόκειται για μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη.

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο πεπτικό σύστημα και είναι η πιο σοβαρή μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων μπορεί επίσης να έχει μια ηπιότερη μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη που μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα.

Και οι δύο μορφές δυσανεξίας, μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένα συμπτώματα, πολλά από τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πέψη.

Ας δούμε τα δέκα κυριότερα συμπτώματα.

  1. Φούσκωμα είναι όταν νιώθετε το στομάχι σας πρησμένο ή γεμάτο αέρια ακόμα και μετά το γεύμα. Κάτι που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα. Αν και το φούσκωμα είναι πολύ συχνό σύμπτωμα και για πολλά άλλα προβλήματα, ωστόσο αποτελεί βασική ένδειξη δυσανεξίας στη γλουτένη.
  2. Περιστασιακά η διάρροια και η δυσκοιλιότητα είναι φυσιολογική, αλλά μπορεί να αποτελεί αιτία ανησυχίας εάν συμβαίνει τακτικά. Τα άτομα με κοιλιοκάκη βιώνουν φλεγμονή στο έντερο αφού τρώνε γλουτένη. Αυτό καταστρέφει την χλωρίδα του εντέρου και οδηγεί σε κακή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, με αποτέλεσμα τη σημαντική πεπτική δυσφορία και τη συχνή διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
  3. Ο κοιλιακός πόνος είναι πολύ κοινός και μπορεί να έχει πολλές εξηγήσεις. Ωστόσο, το 83% των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη εμφανίζουν κοιλιακό άλγος και δυσφορία μετά από κατανάλωση γλουτένης.
  4. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν πονοκεφάλους ή ημικρανίες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι ημικρανίες είναι μια κοινή κατάσταση την οποία και βιώνει μεγάλη μερίδα των ανθρώπων ανά τον κόσμο. Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον, είναι ότι μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε ημικρανίες σε σχέση με κάποια άλλα.
  5. Το αίσθημα κούρασης είναι πολύ συνηθισμένο και μπορεί να συνδέεται με πολλές ασθένειες. Παρόλα αυτά, εάν αισθάνεστε συνεχώς πολύ κουρασμένοι, τότε θα πρέπει να διερευνήσετε τη δυνατότητα μιας υποκείμενης αιτίας. Τα άτομα με τη αυτή τη δυσανεξία είναι πολύ επιρρεπή στην κόπωση και την κούραση, ειδικά μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν το συγκεκριμένο συστατικό. Επιπλέον, η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου και αναιμία, η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει περισσότερη κόπωση και έλλειψη ενέργειας.
  6. Μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας. Κάποιου είδους δερματίτιδα μπορεί να είναι η δερματική απόδειξη της δυσανεξίας σας στην συγκεκριμένη πρωτεΐνη.
  7. Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 6% των ενηλίκων κάθε χρόνο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ απενεργοποιημένα και να περιλαμβάνουν συναισθήματα απελπισίας και θλίψης. Οι άνθρωποι με πεπτικά προβλήματα φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς τόσο στο άγχος όσο και στην κατάθλιψη, σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.
  8. Μια μη αναμενόμενη αλλαγή βάρους είναι συχνά ένας λόγος ανησυχίας. Αν και μπορεί να προέλθει από διάφορους λόγους, η ανεξήγητη απώλεια βάρουςείναι μια κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια της μη διαγνωσμένης κοιλιοκάκης.
  9. Υπάρχει μια θεωρία ότι εκείνοι με κοιλιοκάκη έχουν ένα γενετικά καθορισμένο υπερευαίσθητο ή υπερβολικά διεγερτικό νευρικό σύστημα. Επομένως, μπορεί να έχουν χαμηλότερο όριο για να ενεργοποιήσουν τους αισθητήριους νευρώνες που προκαλούν πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις. Η έκθεση σε γλουτένη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα ευαίσθητα άτομα. Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένο πόνο, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων και των μυών.
  10. Συναισθήματα ανησυχίας, και νευρικότητας, είναι πολύ συχνά στα αλλεργικά άτομα. Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή σε διαταραχές άγχους και πανικού.

You may also like