Πρόταση για dvd: Coraline

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Αν τυχόν πετύχατε ένα τριήμερο (ή τετραήμερο εσείς οι Θεσσαλονίκεις!) ελπίζω να επιστρέψατε έχοντας περάσει υπέροχα! Φυσικά το ίδιο εύχομαι και για όσους έμειναν πίσω – άλλωστε τέτοιες ευκαιρίες πάντα εμφανίζονται, σωστά;

Καθώς πολλοί είναι εκείνοι που τους αρέσει η γιορτή του Halloween (κι εμένα μου αρέσει, το παραδέχομαι!) σκέφτηκα πως θα ήταν μία καλή ιδέα η κυριακάτικη ταινία στο σπίτι ενώ χουχουλιάζουμε να είναι σε αντίστοιχο mood!

Η μικρή Coraline μετακομίζει με τους πάντα απασχολημένους γονείς της σε μία πόλη του Oregon. Ενόσω προσαρμόζεται στη νέα της ζωή θα γνωρίσει τους περίεργους γείτονές της, μεταξύ αυτών και τον εγγονό της ιδιοκτήτριας των διαμερισμάτων, τον Wybie, αλλά και έναν μυστηριώδη μαύρο γάτο. Όταν η κούκλα που της χαρίζει ο Wybie (η οποία μοιάζει απίστευτα στην Coraline, με τη διαφορά πως τα μάτια της είναι κουμπιά) ζωντανεύει (ναι, ναι, καλά διαβάσατε!) η Coraline θα ανακαλύψει μία μικρή πόρτα η οποία οδηγεί σ’ έναν παράλληλο κόσμο όπου ζουν οι άνθρωποι που την περιβάλλουν με τη διαφορά πως αντί για μάτια έχουν κουμπιά. Ανάμεσά τους είναι κι οι γονείς της και φέρονται όπως λαχταρά η Coraline: η μαμά μαγειρεύει νόστιμα φαγητά και κανακεύει την Coraline ενώ ο μπαμπάς έχει κάθε φορά και μία νέα έκπληξη για την κόρη του. Σύντομα, όμως, η Coraline θα ανακαλύψει πως κάθε άλλο παρά ιδεατός είναι αυτός ο κόσμος σε σύγκριση με τον πραγματικό…

H ταινία “Coraline: Το Σπίτι στην Ομίχλη” βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Neil Gaiman. Το σενάριο αλλά και η σκηνοθεσία αυτής της κινηματογραφικής μεταφοράς φέρουν την υπογραφή του Henry Selick (“James And The Giant Peach”, 1996). Επίσης, η “Coraline” είναι η πρώτη 3D stop-motion ταινία μεγάλου μήκους από την εταιρεία παραγωγής Laika, την ίδια εταιρεία που πέρυσι μας χάρισε τον γλυκύτατο “Kubo.

Όπως και ο “Kubo” έτσι κι η “Coraline” είναι μία τεχνικά άρτια παραγωγή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις απαιτήσεις μίας 3D stop-motion ταινίας. Κι αυτό γιατί μόνο απλή δεν είναι μία τέτοια διαδικασία, ακόμη κι όταν οι δημιουργοί έχουν στο πλάι τους την υποστήριξη της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Κάθε χαρακτήρας πρέπει να μελετηθεί με ακρίβεια, πόσο μάλλον οι κινήσεις του κι οι εκφράσεις του προσώπου του. Επιπλέον πρέπει οι σκηνογράφοι να δημιουργήσουν μικρά πλατό προκειμένου να κινούν αναλόγως τους ήρωες. Και δεδομένου πως όταν δημιουργήθηκε ο “Kubo” η τεχνολογία είχε προχωρήσει αρκετά (άλλωστε, χωρίζουν τις ταινίες και επτά χρόνια!) το οπτικό αποτέλεσμα της “Coraline” για τα δεδομένα του 2009 είναι τουλάχιστον απολαυστικό.

Η επιτυχία της “Coraline”, εκτός από το τεχνικό κομμάτι, έγκειται και στην πλοκή της, μια που μπορεί να συναρπάσει ακόμη και τους πιστούς του Tim Burton. Παρά τη “σκοτεινή” οπτική της ταινίας που της δίνει μία ιδέα horror, η “Coraline” είναι μία απολαυστική περιπέτεια φαντασίας για μικρά (ΟΚ, ίσως όχι ΤΟΣΟ μικρά) αλλά και μεγάλα παιδιά. Επιπλέον, ο Selick καταφέρνει μέσα από τη σκοπιά του για το βιβλίο του Gaiman να μεταδώσει στο θεατή το “ηθικό δίδαγμα” πως η ονειρεμένη ζωή δεν είναι πάντα κι απαραίτητα όπως τη φανταζόμαστε. Και πώς να περάσει στο θεατή αυτό το δίδαγμα παρά μέσα από μία ατμοσφαιρική animated ταινία με χρώμα (κι όμως, αν και έχει δόσεις horror!) και ρυθμό!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Προσοχή στους… Trick-or-Treat-ers και Happy Halloween!

Με τις φωνές των: Dakota Fanning, Teri Hatcher, Jennifer Saunders, Dawn French, John Hodgman, Keith David, Ian McShane, Robert Bailey Jr., Caroline Crawford κ.α.

You may also like