Μήπως η πολλή γυμναστική κάνει κακό στην υγεία;

gym 1Μπορεί μέχρι σήμερα να πιστεύαμε όλοι πως η γυμναστική μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον οργανισμό μας και κυρίως για το σώμα μας, όμως μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως όταν το παρακάνουμε με τη γυμναστική μπορεί στο μέλλον να υποφέρουμε από χρόνιους πόνους που προέρχονται από τους επανειλημμένους τραυματισμούς.

Η συνεχής άσκηση καταπονεί τους μύες, οι οποίοι με το πέρασμα των χρόνων τείνουν να φθείρονται ευκολότερα. Η άσκηση προκαλεί συχνά τραυματισμούς. Αν οι προπονήσεις είναι πολύ συχνές και το σώμα δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί, ο τραυματισμός και η φθορά είναι συνεχόμενοι. Αυτό μακροπρόθεσμα οδηγεί στη φθορά του.

Το ίδιο ισχύει και με τη διατροφή. Η υπερβολικά υγιεινή διατροφή κουράζει τον οργανισμό και ίσως, επιτυγχάνει και να τον «γεράσει» νωρίτερα από το αναμενόμενο. Επίσης, η υπερβολικά υγιεινή διατροφή μειώνει και τα επίπεδα διάθεσης του ατόμου.

Αυτό δε σημαίνει βεβαίως ότι δεν πρέπει να αθλούμαστε. Φυσικά και η γυμναστική είναι πηγή ζωής και ευεξίας και πρέπει να γυμναζόμαστε τακτικά, ωστόσο όλα πρέπει να τα κάνουμε με μέτρο.

healthy-foodΤι θα πρέπει να προσέξουμε όταν ακολουθούμε μια αυστηρή δίαιτα ή ένα «σκληρό» πρόγραμμα γυμναστικής;

Μην κάνετε το λάθος να κάνετε περισσότερη γυμναστική από αυτή που σας προτείνει ο προπονητής σας. Το μόνο που θα πετύχετε θα είναι να καταπονήσετε τους μύες και να κάνετε το σώμα σας να «γεράσει» γρηγορότερα μέσα από τους συνεχείς τραυματισμούς.

Το λίπος και οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αν τα περιορίσετε έχοντας ως στόχο το άμεσο αδυνάτισμα, περιορίζετε ταυτόχρονα και την αναζωογόνηση του οργανισμού, καθώς αυτά είναι οι πιο πολύτιμες πηγές ενέργειας και ευεξίας γι’ αυτόν. Απόρροια όλων αυτών είναι τελικά η εικόνα σας αντί να δείχνει ανανεωμένη να δείχνει κουρασμένη και μεγαλύτερη της πραγματικής σας ηλικίας. Επιπλέον, η ελλιπής διατροφή έχει αποδεδειγμένα αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα μνήμης και στην δημιουργικότητα.

 

Η γυμναστική είναι όντως ένας σωστός τρόπος ζωής, το ίδιο και η σωστή διατροφή, αρκεί να είναι πλήρης και ισορροπημένη, χωρίς υπερβολές ή στερήσεις. Κάθε τι πρέπει να γίνεται στα πλαίσια του ενδεδειγμένου και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη ενός ειδικού.

 

 

You may also like