Μανιτάρια: 5 σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό

Τα μανιτάρια είναι ένας μύκητας που έχει βρει τον δρόμο του στην κουζίνα του σπιτιού μας κι αυτό γιατί, εκτός από τη γεύση που προσφέρει στα πιάτα, είναι εξοπλισμένος με πολλά θρεπτικά συστατικά που λειτουργούν ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα σημαντικότερα οφέλη που έχουν τα μανιτάρια είναι:

1. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, τα μανιτάρια μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα ανθρώπινα κύτταρα και μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου. Το σελήνιο, επίσης, μέσα σε αυτά βοηθά στη μείωση του ρίσκου εμφάνισης όγκων.

2. Τα μανιτάρια συμβάλλουν στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος κι έχουν τις φυτικές ίνες, τη βιταμίνη C και το κάλιο για αυτό. Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ συνδυαστικά με τα χαμηλά επίπεδα νατρίου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

3. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα μανιτάρια έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους. Τα δύο είδη φυτικών ινών τους έχουν την ικανότητα να αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, να μειώνουν αυτό της όρεξης και κατά συνέπεια να μειώνουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

4. Πρόκειται για καθαρή πρωτεΐνη που δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερίνη ενώ έχουν και πολύ χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων. Η υψηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης βοηθά επίσης στην καύση της χοληστερίνης, προλαμβάνοντας, έτσι, την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα.

5. Όντας μία καλή πηγή ασβεστίου, τα μανιτάρια βοηθούν στην ενδυνάμωση των κοκκάλων και στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης ασθενειών, όπως η οστεοπόρωση.

You may also like