Μικρά μυστικά για υγιεινή διατροφή

Σύμφωνα με έρευνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ποικιλία ωθεί σε κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, κατά συνέπεια σε μία πιο υγιεινή διατροφή!

Η δυνατότητα της επιλογής μεταξύ ποικιλίας λαχανικών ενδεχομένως να συντελεί σε αυξημένη κατανάλωση τους και λιγότερες θερμίδες, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Η Δρ Μπάρμπαρα Ρολλς και οι συνεργάτες της στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων μελέτησαν τι έτρωγαν οι εθελοντές.

Στα τρία πρώτα γεύματα, οι 66 συμμετέχοντες είχαν την επιλογή 600 γραμ. ζυμαρικών και σάλτσας ντομάτας συν 600 γραμ. είτε μπρόκολου, καρότων ή αρακά. Το τέταρτο γεύμα αποτελούνταν από ζυμαρικά, σάλτσα και 200 γραμ. εκ των τριών προαναφερόμενων λαχανικών.Τελικά οι εθελοντές έφαγαν 48 γραμ. περισσότερα λαχανικά κατά μέσο όρο, όταν τους προσφερόταν η δυνατότητα της επιλογής, συγκριτικά με μια μερίδα ενός μόνο λαχανικού.

Ωστόσο η αύξηση της ποσότητας των λαχανικών δεν επηρέασε τη μερίδα των ζυμαρικών που έφαγαν οι εθελοντές ή δεν μείωσε τη συνολική ποσότητα των θερμίδων που πήραν.Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε τουλάχιστον 150 γραμ. περισσότερα λαχανικά πριν αρχίσουν να περιορίζουν τις ποσότητες άλλων τροφών που προτιμούν.Οι γυναίκες στην παρούσα μελέτη έφαγαν από 164 έως 203 γραμ. ενός συγκεκριμένου λαχανικού όταν αυτό ήταν η μοναδική επιλογή. Η ποσότητα αυξήθηκε στα 232 γραμ. όταν το γεύμα είχε ποικιλία λαχανικών.

Επειδή στόχος της μελέτης ήταν η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών αλλά χωρίς αύξηση των θερμίδων, οι ερευνητές έδωσαν μεγάλες μερίδες στους συμμετέχοντες δηλαδή επιπρόσθετες 1.400 θερμίδες.

Συγκεκριμένα το μπρόκολο είχε μια ελαφρά επικάλυψη βουτύρου, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι κακό. Αλλά το μυστικό είναι τα λαχανικά να είναι βραστά ή στον ατμό και όχι τηγανητά ή βουτηγμένα σε παχυντικές σάλτσες.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ίδια ψυχολογική διάθεση που μπορεί να οδηγήσει τα παχύσαρκα άτομα να φάνε περισσότερο, κάνει τους αδύνατους να τρώνε λιγότερο. Τα καρότα είχαν το χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο. Οπότε όταν οι άνδρες έφαγαν το γεύμα με βάση τα καρότα, πήραν κατά μέσο όρο 687 θερμίδες. Αυτές αυξήθηκαν στις 772 όταν το πιάτο περιλάμβανε και τα τρία λαχανικά.

Οι γυναίκες πήραν 582 θερμίδες όταν τους προσφέρθηκαν καρότα και ζυμαρικά και 604 θερμίδες όταν έφαγαν το γεύμα με την ποικιλία λαχανικών.

Οι διαφορές αυτές ενδεχομένως και να είναι τυχαίες, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Η ποικιλία είναι ένας διεγερτικός παράγοντας για το φαγητό και μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι τείνουν να τρώνε ποικιλία τροφίμων. Αλλά η ποικιλία απαρτίζεται από λιγότερα υγιεινά τρόφιμα και πολλές θερμίδες. Η αντικατάσταση των ανθυγιεινών πιάτων με λαχανικά μπορεί να αλλάξει την ισορροπία και να συντελέσει τελικά σε απώλεια βάρους.

Πηγή: health.in.gr

You may also like