Αυχενικό Σύνδρομο: Ο σύγχρονος εφιάλτης

Ο έντονος και επίμονος πόνος στην περιοχή του αυχένα, είναι κάτι που έχει απασχολήσει τους περισσότερους από εμάς. Λίγο η άσχημη στάση του σώματος, λίγο η πολύωρη εργασία μπροστά στον υπολογιστή, είναι πολλοί οι λόγοι που μπορούν να μας οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα. Εμείς, συναντήσαμε τον κο Τσιαμπά Θάνο από το φυσικοθεραπευτικό κέντρο Physio Askisis και του ζητήσαμε να μας κατατοπίσει γύρω από το μείζον θέμα του αυχενικού συνδρόμου.

“Συνήθως οι ασθενείς μπερδεύουν τον όρο αυχενικό σύνδρομο με την αυχεναλγία. Για αρχή ας διαχωρίσουμε τί είναι αυχενικό σύνδρομο και τι αυχεναλγία.  Ο πόνος στην περιοχή του αυχένα ο οποίος δε συνδέεται με κάποιο άλλο πόνο στο χέρι θεωρείται αυχεναλγία ενώ στη περίπτωση που ο πόνος είναι σύνθετος και παράλληλα ο ασθενής έχει πόνο σε κάποια απ τα χέρια του τότε έχουμε το λεγόμενο αυχενικό σύνδρομο.

Η περιοχή του αυχένα όπου εμφανίζεται το αυχενικό σύνδρομο αποτελείται από 7 σπονδύλους, μύες, συνδέσμους κτλ. Φανταστείτε λοιπόν ότι σ’αυτή η περιοχή στηρίζεται όλο το βάρος της κεφαλής και ο αυχένας είναι υπεύθυνος για πολλές κινήσεις όπως η κάμψη, έκταση, στροφές και πλάγιες κάμψεις.”

Ποια είναι τα αίτια του αυχενικού συνδρόμου;

Τι όντως όμως προκαλεί το αυχενικό σύνδρομο; Τα αίτια μπορεί να είναι πολλά, σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφία αυτά μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 90. Χωρίς να μπούμε σε απόλυτα επιστημονικούς όρους το πιο συχνό αίτιο είναι το στρες. Ύστερα έχουμε κάποια κήλη σε μεσοσπονδύλιο δίσκο, μυϊκούς τραυματισμούς ή σε συνδέσμους όπως επίσης μπορεί να είναι και κάποιος τραυματισμός στον ώμο ο οποίος να αντανακλά στον αυχένα.

Τι είδους συμπτώματα θα πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο είναι τα κάτωθι:

-περιορισμένη κινητικότητα στη περιοχή του αυχένα
-πονοκέφαλο
-ζάλη
-αίσθημα μουδιάσματος στο χέρι
-μυικές συσπάσεις στη περιοχή του αυχένα

Πότε πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό μας;

Καταρχήν δε σημαίνει ότι με τον παραμικρό πόνο θα πρέπει να ανησυχήσουμε, ούτε με τον πρώτο πονοκέφαλο. Το κομβικό σημείο που θα πρέπει να μας κάνει να επισκεφθούμε τον γιατρό είναι όταν τα συμπτώματα είναι έντονα και συχνά. Ο γιατρός είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί ύστερα από κλινική εξέταση να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα και διάγνωση. Επίσης μπορεί να συνταγογραφήσει περαιτέρω εξετάσεις όπως αιματολογικές, ακτινογραφία ή ακόμη και μαγνητική τομογραφία.

Πως αντιμετωπίζεται;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του αυχενικού συνδρόμου. Είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά.

Οι περισσότερες των περιπτώσεων αθροιστικά αντιμετωπίζονται από τους ειδικούς (ιατρούς και φυσικοθεραπευτές) συντηρητικά. Το πλάνο θεραπείας είναι πάντοτε εξατομικευμένο και εξαρτάται απ τα αίτια και τα συμπτώματα.

Ο θεράπων ιατρός συνήθως προτείνει φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά ακόμη και αντικαταθλιπτικά (των οποίων η χρήση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια) χάπια. Η χρήση κολάρου βοηθά επίσης όπως αρκετά ωφέλιμο ρόλο παίζει η φυσικοθεραπεία όπου στόχο έχει τη πρόληψη υποτροπών, την επαναφορά της λειτουργικότητας και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Σε ακραίες περιπτώσεις όπου έχουμε κάκωση σε νευρική ρίζα, μεγάλη αστάθεια στην αυχενική μοίρα τότε η χειρουργική παρέμβαση ίσως είναι αναγκαία.

Ακούμε συχνά, πως από τη στιγμή που μας συμβεί, θα το έχουμε για μια ζωή. Ισχύει; Και αν ναι, τι προληπτικά μέτρα θα μπορούσαμε να πάρουμε;

Δεν υπάρχει κάποιος γενικότερος κανόνας που μπορούμε να απαντήσουμε με σαφήνεια αν θα κουβαλάμε για το υπόλοιπο της ζωής μας το αυχενικό σύνδρομο. Όπως περιγράψαμε και παραπάνω το πλάνο θεραπείας εξαρτάται απ τα συμπτώματα και τα αίτια. Άρα, αν υποθέσουμε ότι ένας ασθενής ταλαιπωρείται από αυχενικό σύνδρομο λόγω ενός μυϊκού σπασμού στην αυχενική μοίρα τότε είναι πολύ εύκολο να μην ξανά εμφανιστεί, αν όμως υπάρχει μια κάκωση σε νευρική ρίζα τότε ναι τα συμπτώματα θα υπάρχουν.

Χρειάζεται σωστή φυσικοθεραπευτική προσέγγιση και για αρκετό διάστημα.

Προληπτικά μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι τα εξής:

-αποφεύγουμε τις απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία
-σωστή γυμναστική( όταν δεν έχουμε έντονα συμπτώματα)
-καθόμαστε σωστά στη καρέκλα (όταν αναγκαζόμαστε λόγω εργασίας να καθόμαστε σε μία συγκεκριμένη στάση προσπαθούμε να σηκωνόμαστε και να αλλάζουμε τη στάση μας)
-αποφεύγουμε τα βάρη
-προσπαθούμε να έχουμε έναν σωστό ύπνο( μειώνοντας το στρες της ημέρας)
-προσπαθούμε να μη σκύβουμε όταν περπατάμε.

Το κέντρο Physio Askisis βρίσκεται στο Χαλάνδρι (Αριστοτέλους 90 / 210.68.22.272 / www.physioaskisis.gr)

 

You may also like